Мутафчийски: Навсякъде градовете са пусти, а в България все по-пълни. Трябват още по-строги мерки

„Навсякъде градовете са пусти, а в България улиците са все по-пълни. Сега сме напът сами да провалим всичко, за съжаление. Това каза шефът на Националния оперативен щаб – ген. Венцислав Мутафчийски, в предаването „Панорама“ по БНТ.И направи сравнението с първите седмици от ограничителните мерки, когато и нашите улици бяха пусти и хората бяха дисциплинирани.

Заради притеснението си какво ще последва по празниците проф. Мутафчийски ще предложи на правителството да бъдат въведени още по-строги мерки – задължително носене на маски навън и строг контрол върху движението.„Смятам, че би трябвало да се предложат още по-строги мерки. Абсолютно задължително носене на маски и по-строг контрол за движение на тумби на улиците“, отсече той.

Многолюдните улици през последните слънчеви дни, според него, се дължат именно на факта, че няма много заболели и починали, и ще се окаже, че успехът от адекватните мерки ще изиграе лоша шега. Шефът на Оперативния щаб изрази възмущението си, че успехите  дотук в овладяването на заразата ще се окажат напразни.

„Това разколеба много хора, че въобще такова животно като коронавирус няма. И начинът на говорене в обществото. Появиха се много хора, които отправяха грешни послания. Няма единност в обществото“,коментира ген. Мутафчийски.

Според него това стълпотворение на улиците през последните дни е обидно към всички онези хора, които стриктно и отговорно спазват мерките от самото начало.

„И това са млади хора, с добри професии, с хъс към живота“, подчерта генералът. „Една малка част в момента нарушават правилата и ще изкриви целия успех, това е обидното. Хора, които загубиха работата си, психическото си здраве, и въпреки това спазват мерките. Това е обидно – да не бъде оценена тяхната жертва“, каза с огорчение Мутафчийски.

Ние показахме на света, че може да се справи една малка държава с ограничен ресурс„, отсече генералът.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.