1,3 милиарда евро са дадени вече на фирми в Холандия, като компенсация за заплати. В Хага 292 самонаети/zzp/ са получили помощ

 UWV преведе 1,3 милиарда евро на работодателите, като принос към разходите за заплати. Компаниите, които са изправени пред загуба на оборот поради кризата, могат да кандидатстват за това от следващата седмица. 79 000 компании са направили това през последните няколко дни, а 66 000 заявления вече са обработени. .

Компаниите могат да искат компенсация за разходите за труд, ако очакват поне 20 процента загуба на оборот през трите месеца след избухването, тоест от началото на март. Сумата зависи от това колко оборот се губи. Ако една компания използва тази схема, тя не може да освобождава служители през тези три месеца.

От преведените 1,3 милиарда евро 230 милиона евро вече са в сметките на работодателите. Останалите 1,1 милиарда са на път да бъдат преведени.  Тези пари се очакват след Великденския уикенд. Тези работодатели ще получат още два транша по-късно, съобщават от UWV.

Изплащането на другите мерки за държавна подкрепа също е в разгара си. Шестте големи общини вече са получили над 70 000 заявления от самостоятелно заети лица без служители. Самостоятелно заетите лица, които са работили средно по 23,5 часа седмично и сега печелят под социалния минимум, могат да допълват доходите си до социалния минимум за три месеца.

От 70 000 заявления, получени от шестте най-големи общини, са изплатени 15 000. По-голямата част от плащанията са извършени от община Амстердам. Общините очакват през следващата седмица броят на плащанията да се увеличи значително. 

Община Хага досега е помогнала на 292 самостоятелно заети хора в нужда. Тези самостоятелно заети хора са получили подкрепа за доходите, за да гарантират, че могат да продължат да изкарват прехраната си. Общо за тази схема вече са направени 7 300 заявления Хага

В община Хага все още има неясни условия, при които самостоятелно заетите лица без служители могат да получават подпомагане. Например, предприемачите се чудят дали те все още отговарят на условията за тази мостова схема, ако фактури все пак са им били изплатени през март. Самонаетите работници се страхуват, че ще трябва да върнат парите или дори да получат глоба.

„Общината обсъжда това с кабинета, за да се опита да постигне яснота в краткосрочен план“, казват от местната администрация. „На теория плащанията, получени от услуги, доставени през февруари, не се отчитат за доходите за месец март. Въпросът дали кабинетът е възнамерявал това да е така, все още е отворен. Също така не е ясно как ние като община трябва да действаме по този въпрос. „, допълват от Общината.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.