Увеличава се броя на глобите. Как ограничителните мерки засягат шофьорите и пътуващите

Въведените в Холандия ограничителни мерки в борбата срещу коронавируса засягат в голяма част и собствениците на МПС-та и пътниците. Много хора все още задават най-различни въпроси за това! Ето какво трябва да знаете.

Колко души могат да се возят в едно МПС? Това е въпроса, който най-често е задаван от началото на въвеждане на мерките. По принцип е забранено да се возят няколко души в една кола. Изключение се прави за семействата или за тези, които живеят в едно жилище.  В крайна сметка в автомобил или малък микробус  често е невъзможно да се спазва мярката от метър и половина .  Полицията вече е издала доста глоби (390 евро на човек) на хора, които са били в кола с няколко души без уважителна причина. Само преди дни бяха глобени над 20 души в малък автобус превозващ работници до оранжерия. Забележете : Забраната важи и ако шофирате до или от работа в кола или микробус с двама или повече души – освен ако не е възможно да спазите разстояние от един и половина метра. Бъдете внимателни, защото ситуацията може да се тълкува по различен начин и често това, което вие смятате за правилно може да не е за органите на реда. Ако сте двама души в автомобил и не живеете в едно жилище, пътника трябва да се вози на задната седалка и на 1,5 метра от шофьора.

Ако имате технически проблем може да закарате  автомобила си на ремонт. Сервизите работят и там са предприети нужните мерки за обслужване.

Ако ви предстои технически преглед ТОП трябва да знаете, че там няма промени и разсрочване, поне на този етап.

Не се изкушавайте да зараждате в чужбина гориво. В Белгия рискувате глоба от 4000 евро, ако се докаже, че сте преминали границата само за зареждане. Германия също проверява на границата, но изглежда по-гъвкава с кратък престой за зареждане или пазаруване. Литър Евро 95 струва на някои места малко над границата 1,15 евро (тук 1,60 евро), а дизелът 1,06 евро (тук 1,34 евро).


Не предприемайте пътуване в чужбина без да сте проверили добре забраните въведени в различни страни по вашия маршрут. Все повече държави затварят граници или налагат ограничителни мерки за движение. Държави като Германия, Чехия, Австрия, Швейцария, Франция, Италия и Испания са взели такива мерки и (частично) затвориха границите си. Освен това са необходими специални документи за пътуване на Франция, Италия и Испания . На белгийската граница има допълнителни полицейски проверки, за да се предотвратят „несъществени движения“. Настоящата ситуация за всяка страна може да бъде намерена на ANWB.nl.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.