Марк Рюте охлади редица надежди: „Не съм оптимист за това, което ще бъде възможно след 28 април“

В седмичния парламентарен дебат премиерът Рюте се опита да укроти очакванията за облекчаване на мерките. „Не съм оптимист за това, което ще бъде възможно след 28 април“, каза той.

Следващата седмица кабинетът ще реши кои мерки ще бъдат удължени след тази дата и кои евентуално могат да бъдат облекчени. Кабинетът прави това въз основа на съвети от екипа за управление на огнища (OMT), който включва експерти от различни организации.

„Предупреждавам тези които казват, че нещата вървят толкова добре сега, че вероятно следващата седмица ще обявим, че много неща ще бъдат облекчени. Изобщо не съм много щастлив от цифрите.“, каза още Рюте.

Премиерът Руте предупреждава Холандия, че обществото от един и половина метра ще продължи да съществува известно време. „Наистина искам да кажа на Холандия, че сме на прав път. Но вирусът е коварен и ще остане с нас известно време. Рюте се надява да осигури яснота за големите събития с голяма публика през следващата седмица. Сега те са забранени до 1 юни. 

Премиерът посочи, че данните от последните дни могат да покажат благоприятна тенденция: по-малко заети легла в интензивните отделения и намаляване на броя на новите приети в болници. Но той също така казва, че все още има много хора в интензивното и много пациенти все още умират. „Този вирус продължава да ни изненадва.“, допълни Рюте.

Броят на пациентите с корона в интензивно лечение днес отново намалява. Има 1258, 21 по-малко, отколкото вчера. Временният пик беше във вторник миналата седмица, когато имаше 1424 пациенти.

В интензивните отделения  в Холандия има 354 не-коронарни пациенти. Общо има повече от 1550 пациенти в интензивно лечение, което е приблизително двойно по-голямо от броя преди избухването на коронавирус.

Общият брой на заразените днес нарасна 1061 до 29 214. Починалите са 3315.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.