Ето как ще работят ресторанти, кафета, театри и зали в режим на 1,5 метра – новото нормално

В момента около 35 сектора в индустрията на Холандия разработват планове как да работят при условие , че трябва да спазват хигиена  и гарантират разстоянието от 1,5 метра между посетителите. Това е условието да се отворят редица индустрии при евентуално облекчаване на мерките след 28-ми април. Рано е да се определи окончателно как ще изглежда посещението на театър, увеселителен парк или фитнес зала, казват от браншовите организации. Но със сигурност вече има редица идеи за така нареченото ново нормално – общество на 1,5 метра разстояние.

Киносалони

Кината бяха едни от първите, които споделиха доста конкретен протокол. Това се основава на ограничено работно време, по-малко продажби на билети и представления, за да се поддържа потокът от посетители управляем. Максимум 100 души могат да седят в зала, на 1,5 метра. Това означава разстояние от поне три седалки. На семействата е позволено да седят един до друг, ще има свободен избор на места, но служителите ще контролират.

Фитнес центрове

NL Actief, търговската асоциация за спортни зали и фитнес центрове, също представи проект на протокол. Членовете ще трябва да резервират времеви блок, в който могат да дойдат да тренират.

Фитнес центровете трябва да използват карти или друга система, за да гарантират, че максималният брой посетители не е надвишен. Съблекалните, душовете и сауните остават затворени и самите спортисти почистват  тоалетната или чешма, ако ги използват.

Театри

Театрите и концертните зали също са заети с разработването на идеи, казва Саймън Райнинк, директор на Royal Concertgebouw в Амстердам.  „Разпространението е ключовата дума. Не само за посетителите, но и за служителите и музикантите. Сега разглеждаме как е логистично възможно да спазваме 1,5 метра. Например, като даваме два кратки концерта една вечер. вместо един по-продължителен. “ Гардеробът и напитките в бара са второстепенни, като план и може да не отворят.

Увеселителни паркове

Кийс Клесман, директор на клуб van Elf – който представлява големи тематични паркове в Холандия – е положително настроен за възобновяване. „Смятам, че е възможно да се направи отговорно. Ние сме добре запознати с безопасността, управлението на големи групи хора и може да влияем върху поведението.“ Но Клесман все още не може да каже как точно ще изглежда возенето във влакчето или други атракциони.  Във всеки случай е ясно, че обемите на посетителите намаляват. „Броят на билетите ще бъде ограничен до половината. Посещението ще стане по-ексклузивно.“

Ресторанти и кафета

Едни от най-засегнатите от мерките са собствениците на ресторанти. Тези от Шевенинген вече дори тренират за новите протоколи на обслужване, като идеята е сервитьора да оставя поръчката на отделна маса и от там тя да бъде взета от клиентите. Ще има постоянна смяна на ръкавици и обслужващия персонал ще бъде тестван ежедневно. От заведения в Амстердам допълват : Ще получите разпределена таблица, когато влезете, разбира се, че масите  са на разстояние 1,5 метра. Поръчките се поставят на централна маса, където посетителите могат сами да я грабнат. „Няма контакт между клиента и персонала.“. Тази схема обаче трудно ще работи за по-малките на площ заведения.

Има и редица все още неясни неща, като : „Могат ли хора от едно домакинство/тоест живеещи в едно жилище/ да седят заедно на масата, където няма метър и половина един от друг? И как да се провери това?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.