Редица нарушения засечени в частните бюра по труда в Холандия. Емигранти заплашвани с уволнения

Редица българи работещи към частните бюра по труда в Холандия сигнализират за различни нарушения относно мерките въведени от правителството за ограничаване на коронавируса. Някои не работят от месец и все още не са получили компенсации.

През последните седмици синдикатът FNV събра голям досие, което показва, че редица агенции по заетостта не спазват правилата от въведените мерки заради коронавируса и не отговарят на указанията на RIVM. Препълнените микробуси, с които хората са извозвани до работа са едно от нещата, но има и редица работници заплашвани с уволнение при оплакване, както и на болни, които  не са поставени под карантина от работодателя си.  Статистика на синдиката показва, че 60 процента от микробусите или леките автомобили с работници мигранти съдържат повече от трима души. Много от агенциите заявяват, че наемат трудови мигранти, които също са съквартиранти. Така че те са считани за семейство и могат да пътуват в един автомобил. Сезиран е и кмета на Хага, като според  Ремкес агенциите са получили писмо относно транспорта. Припомняме, че има и немалко глоби от полицията, но явно много агенции нарушават драстично правилата. 

Освен това работниците мигранти, които искат да се съобразят с правилата, дори са заплашени от уволнение. Има и такива работници, които са принуждавани да напуснат по свое желание. На много места има сигнали и за опити за отклоняване на помощите насочени към хората и за забавяне на изплащането им от страна на работодатели. Следващата стъпка на FNV е да предаде на държавната инспекция цялата информация. Поради кризата и мерките инспекторатът не идва на място след съобщения за опасна работна ситуация за работници мигранти. Докладите сега се обсъждат само по телефона, съобщава Nieuwsuur. Инспектори посещават работни места само в случай на големи аварии и ясни признаци на експлоатация.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.