Денят на краля 2020 – ще се помни дълго!

Денят на краля – Най-големият национален празник в Нидерландия и ден в който всички се забавляват! Така бе до тази година, но сега забавленията ще са по-различни. Денят на краля през тази 2020 година ще се помни, защото той се чества в условията на наложените мерки за ограничаване на коронавируса. Тази година улиците и площадите няма да са пълни с танцуващи хора, но пък ще има такива по терасите! Всичко е различно , но празнуващи ще има!
От 1948 до 2013 този празник се отбелязваше на 30 април – рожденният ден на кралицата-майка Юлияна.След нейното абдикиране през 1980 година, дъщеря и Беатрикс става шестия монарх от династията Orange.
Кралица Беатрикс се отказва от това да премести празника на своя рожден ден – 31 януари, от една страна от уважение към своятя майка, а от друга заради лошото време през месец януари, което би попречило на забавленията.
През 2013 година обаче на празника на кралицата на 30 април, кралица Беатрикс абдикира в полза на своя син Вилям Александър. От тогава се празнува денят на краля. Празникът вече се отбелязва на 27 април, рожденият ден на Вилям Александър.
Вилям Александър е първият мъж на трона от 100 години насам, но по сегашния ред за наследяване, след него короната ще отиде отново при жена – неговата дъщеря Катарина-Амалия, която сега е на 16 години.
Денят на краля се смята за национално обединение и всеобща веселба. Според традицията всеки трябва да е облечен в оранжево или да носи нещо в този цвят. Оранжевото националният цвят на страната. Той се асоциира с името на кралското семейство – Hous of Orange.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.