28.04 – Световен ден за безопасност при работа. Марио Нинов: Работодателя е нищо без своя работник!

През 2003 година Международната организация на труда обявява 28-ми април за СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БЕЗОПАСНОСТ И ЗДРАВЕ ПРИ РАБОТА. В този ден отдаваме почит към хората, които са загинали във връзка с трудовите си ангажименти. Това става след седем години на протести и акции с цел да се предизвика справедливия гняв, които да привлече обществена подкрепа и да предизвикат реакцията на политиците за да се разбере едно: Работодателя е нищо без своя работник! Няма ли работници, няма как да има и работодатели! За това грижата към опазване живота и здравето на трудещите се трябва да е основна цел на всички!

Ето какво сподели пред zadenhaag.com по този повод Марио Нинов, експерт в КТ Подкрепа

Много пъти, като синдикат сме припомняли, че без правилните действия, за набелязване и постигане нови цели  как да станем по-добри в опазването здравето и живота на българските работници, няма как да постигнем по добри условия на труд. КТ „Подкрепа” е част от Европейските синдикати. Отдавна казахме заедно с нашите холандски колеги, че има няколко други „пандемии“ като: мускулно-скелетните увреждания и насилието и тормоза на работното място. Това е фокусиращо послание за 28 април 2020 г. Новата пандемия промени нещата. В сегашните условия фокусът на световния ден по безопасност и здраве при работа ще бъде БЕЗОПАСНОСТТА И ЗДРАВЕТО ПРИ РАБОТА СПАСЯВАТ ЧОВЕШКИ ЖИВОТИ. Естествен е нашият призив към всички работодатели, не само в България, а и тези в Европа да организират производството, така че да няма разпространение на зарази!

Нинов коментира и ситуацията в България през последните години:

Според статистика, извадена от сайта а НОИ, през 2018 г. трудовите злополуки са 2914, а от тях 92 са смъртните случаи.; през 2019 г. трудовите злополуки са 2731, от тях 89 са смъртните случаи, а през първото тримесечие на 2020 г. злополуките са 586, а смъртните случаи 14. В България смъртността вследствие трудова злополука е 3,6 на 100 хил. заети, което я поставя на трето място в ЕС по този показател. В целия ЕС коефициентът е 1,8 на 100 хил. Има съмнение и затова, че някои работодатели в България укриват трудови злополуки.

По данни на Международната организация на труда всяка година 2.2 милиона работници по света умират поради трудови злополуки и професионални болести. Ежегодно 270 милиона работещи получават сериозни увреждания, а броят на случаите на професионални заболявания е около 160 милиона. Загубите от тези трудови злополуки и заболявания възлизат на 4% от брутния вътрешен продукт в световен мащаб.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.