Холандия днес чества 75-години от Освобождението си

Холандия днес чества 75-години от Освобождението. На 5-ти май 1945 година хората празнуват по улиците , след като германските окупационни сили се предават. Пред генерал Монтгомъри , германския генерал Блесковиц подписва капитулацията на Вермахта в Холандия и Дания. Това става 4 дни пред окончателната капитулация на Германия на 9-ти май 1945 година.

Холандия е окупирана 5-години по-рано след така наречената битка за Нидерландия , продължила  само 5-дни от 10-ти до 14-ти май 1940 година.

Битката за Нидерландия е сред първите големи битки, в които са използвани парашутисти за овладяване на региони. Военновъздушните сили Луфтвафе на Германия използват парашутисти за завземане на няколко големи летища в Нидерландия и ключови градове като Ротердам и Хага с блокиране на холандските сили. Битката приключва скоро след опустошителната бомбардировка на Ротердам от Луфтвафе и последвалите заплахи от страна на германците да бомбардират и други големи градове, ако нидерландските сили откажат да се предадат. В генералния щаб знаят, че не могат да спрат бомбардировачите и нидерландските въоръжени сили се предават.

04.05 В ХОЛАНДИЯ ЗНАМЕНАТА СА СВАЛЕНИ НА ПОЛОВИН МАЧТА

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.