ВИДЕО/ Цветанов критикува остро Борисов, правителството и щаба

Обръщенията на министър-председателя и министрите от последните дни са недопустими. Когато нямаш достатъчно аргументирани политики, преминаваш към нападки и обиди. Хората нямат никаква вина за това, което се случва в момента. Това каза в предаването „Денят“ по TV+ председателят на управителния съвет на Евро-атлантическия центъра за сигурност Цветан Цветанов, който коментира събитията в страната по време на кризата с коронавируса и извънредното положение.

„В момента има много тежка институционална криза във всички институции и тежки политически противоборства. Според мен Министерски съвет трябваше да се обърне към Президентството и да се свика КСНС. Там трябваше да се търси диалог и единодушно да се вземат решения. Така мерките щяха да бъдат приети от всички граждани и щяха да са много по-полезни за бизнеса.

Ние водим разговори с различни бизнеси и те отчитат, че имат близо 80% спад в приходите си. В същото време от мярката 60/40 не се възползва почти никой“, каза още той.

„В началото санитарните мерки бяха добри, но среднощните брифинги и непрекъснатото повтаряне на ковчези, трупове и хладилни камиони създаде страх у хората. Обществото се нуждае от лидери, които да създават у хората усещането за сигурност, а не да всяват страх и паника. Дефицитът в управлението е по-голям, отколкото дефицитът в парите. Диалогът беше единственото средство, с което можеше да се излезе най-безболезнено от тази криза. Трябваше да се намери политическият консенсус. В момента изживяваме много тежка политическа конфронтация. Премиерът казва някакви реплики, президентът отговаря, опозицията недоволства от всички действия на правителството. Това показва, че обществото няма доверие в сегашното управление. Да, тази ситуация е невиждана до момента, но можеше да се намери политически консенсус“, категоричен бе Цветан Цветанов.

„Мярката за следене на телефоните на хората не трябваше да се прилага така. В момента тази мярка не се гарантира от съда. Аз не казвам, че някой е злоупотребил, но остава едно чувство на съмнение. Мерките на летищата до един момент бяха адекватни, но КПП-тата не изиграха тази роля, която сега им се приписва.

Икономическите мерки бяха неадекватни. Трябваше да вземем пример от нашите съседи. Мярката 60/40 не дава никакви резултати. От нея се възползват само 18% от бизнеса. Нека видим какво прави Германия и как разхлабва режима. Те ще върнат рестриктивните мерки, ако има 50 заразени на 100 000 жители в продължение на седем дни. В България се казва, че всичко отново ще бъде затворено при 100 заразени на 7 млн. население. Нека всеки сам прецени коя държава наистина се грижи за икономиката и хората си“, даде пример Цветанов.

„Тепърва ще видим кой е бил отличник в Европа. Българските граждани бяха най-потърпевши от тази ситуация. Затварянето на паркове и планини беше недопустимо. Да не забравяме и травмата, която се нанесе на децата от това обездвижване.

Българските граждани са страшно изнервени в момента. Политиците допринесоха за това.

На никой не му беше необходимо по цял ден да слуша за новозаразени и трупове. Мои приятели ми споделиха, че от месец не гледат брифингите. Ние сме ежедневно облъчвани от тях. На тях се задават безсмислени въпроси, които нямат никакво отношение към ситуацията в страната“, категоричен бе Цветанов.

Пак ще повторя, че дефицитът към политиците е много по-голям, отколкото дефицитът в бюджета. Настроението в страната е неблагоприятно за управляващите. Хората искат да намерят своите нови лидери. Не чувствам вина за това неодобрение към правителството. Аз много отдавна не съм в изпълнителната власт.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.