Във Великобритания въвеждат работни визи за българи и румънци

Долната камара на британския парламент одобри принципно въвеждането на нова визова точкова система от догодина, която ще важи и за европейските граждани. За да получат трудова виза, те ще трябва да имат предложение от работодател със заплащане минимум 25 600 лири на година, да владеят добре английски език и да се трудят в райони или сектори с недостиг на кадри.

Обсъждането на законопроекта премина при разгорещени спорове, тъй като ще засегне сектори, които традиционно разчитат на източноевропейци за тежка и по-нископлатена работа – медицински сестри, работещи в старчески домове и ферми, сред които и много българи. Опозицията призова правителството да преосмисли системата, преди да я въведе окончателно, тъй като епидемията от коронавирус е показала колко са необходими и по-малко платените работници в здравеопазването и социалните грижи. Не може в четвъртък вечер да излизате и да им ръкопляскате, че се борят с епидемията, и в понеделник да им казвате, че не са добре дошли в тази страна, каза Ник Томас-Симъндс, депутат от Лейбъристката партия. Той нарече голямо лицемерие случващото се спрямо 180 000 европейци, които работят в здравеопазването на Англия и Уелс.

Междувременно принц Чарлз призова англичаните да се включат в правителствената инициатива за създаване на “сухопътна армия” за събиране на реколтата по примера на британските жени по времето на Втората световна война. В специално обръщение от градината си той заяви, че последните месеци са показали, че храната е ценна и не може да се приеме за даденост. Заради епидемията повечето от българите и румънците, които са 90% от трудещите се в английски ферми, отказаха да пътуват това лято до Великобритания.

В момента се търсят около 70 000 сезонни работници. След призив към останалите без работа англичани да излязат на полето около 30 000 заявиха интерес, но по-малко от двеста го направиха. Стотици се оплакаха от твърде тромавата система за кандидатстване, изискваща да изпращат няколко видеоклипа с отговори на въпроси защо са мотивирани да го направят. Освен това предлаганата работа била твърде далеч от техните домове, което означавало да живеят на каравани и да плащат за тях, както правят чуждите работници. Източник Новини Лондон

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.