Българи работещи в кланица със съмнения за коронавирус. Започват проверки за условията на живот на трудовите мигранти

Двама българи, които са работили в кланицата  Vion в Гронело, близо до Апелдорн са със съмнения за коронавирус. 20% от служителите в цеха за заразени. Българите са имали висока температура и за били изследвани, но са напуснали работа по лични причини. Точно заради това те са напуснали и жилището, което до момента са обитавали/осигурено от агенция по заетостта с която са работили/  и сега чакат резултатите на друго място. Властите са на мнение, че е време да се предприемат мерки по разделянето на квартитрите за работници от техните работодатели.

Служителите в кланиците често са трудови мигранти от България, Румъния и Полша. Те се разполагат чрез агенция по заетостта. „Не съм вирусолог, но много служители спят заедно, кашлят един върху друг, отиват да работят заедно пътувайки в автобус и понякога споделят кухня с до 40 души. Трудно е да се спазва дистанция от 15 метра“, казват запознати със ситуацията.

От Министерството на земеделието обещаха проверки. Инспекциите ще се фокусират не само върху ситуациите в кланиците, но и върху това как се транспортира персонала и как се живее.

Работниците мигранти, голяма част от които и българи работят не само в този сектор на обработването на месо, но и в селското стопанство, градинарството, строителните и разпределителните центрове. Най-вероятно там също ще започнат проверки.  Профсъюзът на FNV от известно време призовава за внимание към условията на живот на работниците мигранти. Вицепрезидентът Туур Елзинга нарича проблема „много актуален“ заради коронарните инфекции в кланиците: „Средновековната ситуация, в която вашият шеф е и вашият хазяин, трябва да приключи.“ е категоричен той.

През декември ChristenUnie и СП представиха план за подобряване на условията на живот и труд на работниците мигранти. Днес следобед постоянната парламентарна комисия за обществено здраве, благосъстояние и спорт обсъди темата.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.