Връзка с Covid-19! 19 деца в Холандия и стотици по света с нова неизвестна сериозна болест

Световната здравна организация проучва дали коронавирусът SARS-Cov-2 причинява рядка и бурна възпалителна реакция при някои деца. В Холандия две деца също са завършили в интензивно лечение с неизвестната клинична картина.  Деветнадесет деца са развили ново сериозно детско заболяване през последните седмици, което се смята, че по някакъв начин е свързано с Covid-19. Десет от децата са тествани положително за антитела срещу SARS-CoV-2, вируса, който причинява Covid-19. Това е видно от проучване, проведено от Холандската асоциация за педиатрия (NVK).

Новата болест изглежда е комбинация от две известни заболявания: рядката болест на Kawasaki, която почти изключително засяга деца под 5 години, и синдромът на токсичен шок (TSS). „Само четирима от деветнадесетте пациенти бяха под пет години“, казва председателят на NVK Кароли Или, „Десет от деветнадесет пациенти са имали антитела срещу коронавирус.“, допълва лекаря, цитирана от NOS.

Болеста на Kawasaki води до подуване на кръвоносните съдове в сърцето. Това е лечимо състояние. Обикновено пациентите имат подути жлези, сухи и напукани устни и (тежки) обриви. Пръстите и краката на пациентите на Kawasaki и дланите и ходилата им често са поразително червени.

TSS се придружава от висока температура, тежък обрив, грипоподобни симптоми. Тъй като може да доведе до мултиорганна недостатъчност – бъбречна недостатъчност, чернодробна недостатъчност, но и липса на кислород поради неправилна работа на белите дробове – синдромът на токсичен шок е животозастрашаващо състояние.

Преди време професорът по педиатрична интензивна грижа в Амстердамския UMC Джов ван Вьонсел каза пред Medical Contact, че неизвестната клинична картина при децата е причинена повече от свръхреакция на имунната система, отколкото от самия вирус. Тази свръхреакция се наблюдава при много болни пациенти

Първите съобщения за новата детска болест, вероятно свързани с covid-19, изплуваха преди месец в Обединеното кралство, където детските лекари публикуваха предупреждение да бъдат нащрек за новата болест. Следват Ирландия и Белгия, Швейцария, Италия, Испания, Франция и САЩ.

Само в Ню Йорк има 102 пациенти, според губернатора Куомо. Три деца са загинали. Четиринадесет други американски щати също съобщават за случаи, според The ​​New York Times.

Във Франция общият брой случаи миналата седмица е нараснал до 135. Един пациент е починал. Установено е, че той не е имал covid-19, но кръвните изследвания са показали, че е бил  в контакт с вируса.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.