Гърция посреща туристи от Германия, но не и от Холандия. Как да заобиколите това

Държавите, които отварят границите си към определени други страни, трябва да се отнасят към всички пътници по този маршрут по същия начин. Говорител на Европейската комисия съобщи това, по повод, че Гърция ще посреща туристи от Германия, например, от 15 юни, но все още не от Холандия.

„Една държава може, въз основа на здравната ситуация в друга държава, да спре или да подложи пътниците на задължителни тестове или да ги постави под карантина“, заяви говорителят на Европейската комисия. Това все още е така за всички, които посещават Гърция и ще се прилагат и за холандците след 15 юни.

Това е нормално за полети, които излитат например от Амстердам, но не и ако холандски турист пътува от летище в Германия до Гърция. „Тогава се прилага принципът на недискриминация“, казва говорителят на ЕК. „Не трябва да има дискриминация на основата на националност. Холандски пътник на борда на този самолет трябва да се третира точно като немски или белгийски. Ако това се случи, пътникът може първо да отиде при националния, но в крайна сметка и до европейския съд „. На практика това означава, че ако искате да посетите Гърция трябва да пътувате до там или от Германия или например от България.

Гръцкото министерство на туризма днес публикува списък с 29 националности, на които ще бъде разрешено да пребивават в страната от 15 юни. Холандците не са там. Според гърците списъкът е съставен въз основа на така наречения епидемиологичен профил на страната. Това означава, че се появяват държави, които са успели да ограничат разпространението на коронавирус.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.