На този етап в Холандия без задължителна карантина за пристигащи от рискови места в това число и България, но проблема се обсъжда от кабинета

Правителството на Нидерландия се въздържа от задължителна карантина за пътници от страни, за които съветите за пътуване са оранжеви (само необходими пътувания) или червени (не трябва да бъдат посещавани). Пристигащите от тези места холандци или такива с регистрации е добре да останат у дома две седмици, пише в писмо на министър Де Йонге до Камарата на представителите.

Кабинетът спешно ще проучи как могат да се регистрират тези пристигащи. Също така се проверява как могат да се правят случайни проверки, например с телефонно обаждане от GGD, за да се провери дали хората спазват домашната карантина.

Това ще попречи на летовниците от рисковите страни да разпространяват коронавируса отново в по-голям мащаб в Холандия. Кабинетът апелира работодателите и училищата да насърчат служителите и учениците да не излизат от дома. Ще има и кампания с допълнителна информация за изолацията  за всички, които се върнат в Холандия.

Все повече страни и области в Европа получават оранжево код. По-рано тази седмица премиерът Руте обеща яснота относно мерките за пътници, идващи от район с оранжев съвет за пътуване.

В момента все още работим по въпроса относно карантината. Това се забавя, тъй като има всякакъв вид законни проблеми за по-строга карантина за гражданите. По искане на министъра на здравеопазването Де Йонге редица водещи експерти са написали съвети и спешно призоваха за карантина за пътници от оранжеви страни с висок риск. Но такова задължение на този етап  няма. Законно не е възможно да затворят някого в къщата му за две седмици, след като не е сигурно, че е заразен.

Проблемът сега е, че много холандци не приемат твърде сериозно –  неотложния съвет да са в изолацията на дома си. Няма изискване и за задължителен тест за корона. Пътуващите могат  да бъдат тествани доброволно при пристигането си, но това все още не е описано точно.

ИЗВЪНРЕДНО/ БЕЛГИЯ СЛОЖИ ЧЕРВЕН КОД НА БЪЛГАРИЯ И ВЪВЕДЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНА КАРАНТИНА ЗА ПРИСТИГАЩИ ОТ ТАМ И ОЩЕ 4 ДЪРЖАВИ

Прочетете още/ НАЙ-ГОЛЯМ БРОЙ ИНФЕКЦИИ В ХОЛАНДИЯ ОТ ТРИ МЕСЕЦА НАСАМ. РОТЕРДАМ, АМСТЕРДАМ И ХАГА РЕКОРДЬОРИ

Прочетете още/ : ХОЛАНДИЯ ПРИЗОВА ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НА ПЪТУВАНИЯТА ДО БЪЛГАРИЯ И ВЪВЕЖДА КАРАНТИНА ЗА ПРИСТИГНАЛИ

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.