От днес с маски в Амстердам и Ротердам. Без маска – рискувате 95 евро глоба. Утре пресконференция на Рюте

Всеки, който от днес не носи маска за лице в определени части на Амстердам, рискува глоба от 95 евро. Всеки на възраст повече от 13 години трябва да носи маска на определени места в центъра на града. В Амстердам мярката ще се прилага в района на Червените фенери, търговските улици Kalverstraat и Nieuwendijk, както и на пазарите на Plein ’40 -’45 и Albert Cuypstraat. В Ротердам скоро хората ще трябва да носят маска за лице в търговски зони в центъра, като Coolsingel, Lijnbaan, Meent и Binnenwegplein, пазарите на Visserijplein, Afrikaanderplein и Binnenrotte, както и за покритите търговски центрове Александрий и Zuidplein.

Мярката се прилага в Ротердам от 6:00 до 22:00, а за пазарите само в пазарни дни. В Амстердам задължението за маска за уста не е ограничено до време. В следващите дни в градовете ще бъдат поставени табели, които да информират хората за мярката. Разпределят се и маските. Хората, които не спазват мерките, може да бъдат помолени да напуснат района или да бъдат глобени. Броят на новите инфекции през седмицата от 29 юли до 4 август достигна 2588, съобщава RIVM . Това е почти два пъти повече от миналата седмица, когато за седмица са били преброени 1329 инфекции.

Ден Хоф подчертава, че епидемията все още е доста концентрирана. „Виждаме вируса главно в районите на Амстердам и Ротердам, но сега също и в районите Хагланден и Западен Брабант. Там виждаме, че процентът на хората, които тестват положително, е доста висок: повече от 4 процента.“

Премиерът Марк Руте и министърът на здравеопазването Уго де Йонге ще дадат поредната пресконференция в четвъртък „от 19 ч.“ За текущото състояние на нещата по отношение на короната в Холандия “. „Те ще посочат общата ситуация, ще увеличат мащаба на ситуацията в определени региони и ако е необходимо, ще обявят допълнителни мерки за регионална подкрепа“, съобщава Националната информационна служба.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.