Отлагат въвеждането на задължителна карантина. Чакат становище на екипа за управление на кризи.

Днес Камарата обсъжда коронната политика на кабинета. Депутатите прекъснаха лятната си почивка заради това. Мнозинството са много загрижени за увеличаването на броя на инфекциите. Въпреки това много групи бяха изненадани от задължителната карантинна мярка искана от здравния министър. Задължителната карантина, няма да бъде въведена през следващата седмица. Вчера министър Де Йонге написа до Камарата на представителите, че задължението ще влезе в сила през следващата седмица, но сега той обяви в дебата за корона в Камарата, че иска да се върне към него след няколко седмици, като първо ще поиска от екипа за управление на кризата съвет относно необходимостта от задължителната карантина..

И той ще използва новия инструмент едва когато Камарата успее да го обсъди отново. На практика това означава, че мярката ще бъде отложена поне за няколко седмици. De Jonge все още подкрепя принципа, че не влизането в карантина трябва да се превърне в сериозно нарушение със строги последствия, но той иска да доразвие плана.  

Членът на парламента от ChristenUnie, Dik-Faber и колегата му Van Esch питаха премиера Руте защо не се предприемат по-строги действия срещу авиокомпаниите, които просто продължават да летят до рисковите райони. „Защо хиляди хора все още се връщат от оранжевите райони всеки ден?“, запита Дик-Фабер.

Рюте споделя притесненията, „Странно е, разбира се, но не мога да забраня на авиокомпаниите да летят никъде.“ Премиерът посочва, че има и хора, които наистина трябва да отидат някъде, например поради лични обстоятелства. „Има и области, които внезапно се променят, по отношение на съветите за пътуване: помислете за Хърватия, Антверпен, Каталония.“ Рюте заяви, че кабинетът разследва дали карантината може да стане задължителна и за пътници от рискови райони. Това изисква промяна в закона.

АНКЕТА ЗА БЪЛГАРИТЕ В НИДЕРЛАНДИЯ. ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ПРОТЕСТИТЕ СРЕЩУ КАБИНЕТА „БОРИСОВ-3“ И ЗА ОСТАВКАТА НА ГЛ-ПРОКУРОР ИВАН ГЕШЕВ. ВЛЕЗТЕ ТУК

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.