Марк Рюте: Ситуацията е напрегната, особено сега, когато всички се върнахме от почивка. Дискотеките остават затворени

Премиерът на Нидерландия, Марк Рюте и здравния министър Де Йонге дадоха тази вечер пресконференция относно мерките свързани с кризата с коронавируса. Кабинетът все още не вижда причина да отпуска правилата за короната. Броят на инфекциите и приеманията в болници от известно време е стабилен, но според премиера Рюте това може да се промени отново. „Остава напрегнато, особено сега, когато всички се върнахме от почивка“, каза той на пресконференция тази вечер.

Премиерът добави, че много холандци се затрудняват да поддържат ограниченията. „Съсредоточете се върху възможното. Разликата с преди шест месеца е много голяма. Сега можете просто да изпиете бира на терасата след една седмица упорита работа.“

Засега дискотеките и нощните клубове ще останат затворени, тъй като рискът от избухване на вируса там е твърде голям. Мярката, която продължи до днес, ще бъде удължена за неопределено време.

Регионите за сигурност ще играят по-важна роля в борбата срещу вируса. Скоро рискът от заразяване и степента ще бъде определен за всеки регион. Системата има три стъпки със съответни мерки: бдителна, тревожна и сериозна.

За това е важно тестовият капацитет да се увеличи бързо. Там натискът се увеличава, каза министър Де Йонге. Той подчерта още веднъж, че хората трябва да се тестват само ако всъщност имат оплаквания. Чрез закупуване на тестови капацитет в Германия, наред с други неща, De Jonge иска да избегне необходимостта да избира за тест.

Де Йонге изрази надеждата, че в началото на следващата година ще бъде налична ваксина. „Първите резултати са обнадеждаващи“, каза той. Дотогава всички ще трябва да се придържат към добре познатите правила: спазвайте разстояние от един и половина метра и редовно си мийте ръцете.

Премиерът Руте изрично се обърна към критиките от различни страни на коронарната политика на кабинета. „Това е напълно логично“, каза той. „Няма една истина за най-добрия начин за справяне с вируса. Отворени сме за критики и въпроси. Но не можем да пренебрегнем цифрите.“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.