Наемите в Холандия намаляват за първи път от шест години. В Амстердам инвеститори вече продават имоти

Спадът на наемите в частния сектор, който вече може да се наблюдава в големите градове на Холандия, сега се разпространява и в по-малките. В резултат на това се наблюдава спад на средния наем в свободния сектор в страната за първи път от шест години. През последното тримесечие това е намаление с 0,4%, съобщава Pararius, който според жилищната платформа съдържа 65% от наличните домове в свободния сектор.

„Това са пазарните сили “, казва директорът на Парариус Яспер де Гроот. „Наемодателите изместиха границите нагоре на прага на възможнотона, но има ограничение за това, което хората могат и искат да платят. Сега, когато има по-малко търсене и по-голямо предлагане, цените падат.“ Кризата с короната засили този ефект, според De Groot, тъй като част от емигрантите са в страните си.

Намалението на наема, наблюдавано от Pararius, е свързано с наема, когато новите жители се настаняват и следователно не бива да се бърка с увеличаването на наема за наематели, които вече имат договори. Това се извършва ежегодно през юли.

Докато наемите намаляха главно в големите градове през второто тримесечие, това продължи и в останалите и през третото тримесечие. Наблюдава се спад в големите градове като Амстердам (-5,9%), Хага (-1,5%), Утрехт (-2,9%) и Айндховен (-7,1%), както и средните градове като Амстелвен (-7,8 процента), Харлем (-7,1 процента), Бусум (-8,5 процента), Хоофдорп (-10,3 процента), Лайден (-5,8 процента) и Енсхеде (-3 процента ).

Има и места, където средният наем наистина се е увеличил. Те включват Ротердам (+0,6%), Тилбург (+4,9%), Неймеген (+8,4%), Девентер (+4,5%), Leeuwaren (+6,3%) и Алмере (+6,2 процента).

Амстердам все още е най-скъпият град за наем. Новите наематели плащат средно 22,09 евро на квадратен метър, което е около 6,5 евро над средното за страната, което е 16,56 евро на квадратен метър през третото тримесечие.

Дали наемите ще продължават да падат, според De Groot зависи от пазара на жилища, обитаван от собствениците.  Хората, които вече са закупили нова къща, но не могат да продадат старата си къща, трябва да дадат една от двете под наем“.

Зависи и от това колко къщи ще бъдат построени в близко бъдеще. В Холандия все още има недостиг на жилища от около 330 000 домове.

Амстердам е единственият регион, където предлагането на жилища за продажба се е увеличило. Инвеститорите разпродават имоти, а емигрантите напускат, казва Лана Герсен, председател на отдела за жилищно настаняване в NVM. Хората също напускат града, отчасти поради корона.

„Опитът показва, че Амстердам изпреварва останалата част от Холандия“, казва Джери Уайнен, председател на Асоциацията на агентите за недвижими имоти в Амстердам. „Но Амстердам също е наистина различен пазар от останалата част на Холандия.“ Wijnen вижда, че пазарът в Амстердам е по-малко интересен за инвеститорите, тъй като възвръщаемостта е твърде ниска поради високите цени на жилищата.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.