Част от мерките, ако последва ново затягане в Холандия

Министър-председателят  на Холандия Марк Рюте заедно с част от кабинета и с експерти проведе вчера среща за настоящи и възможни бъдещи мерки за коронавируса.

Рюте заяви в петък, че всички сценарии са на маса, ако броят на новите инфекции продължи да нараства. До 10:00 тази сутрин 10 211 души с положителни тестове бяха докладвани на RIVM. Кабинетът едва ли ще обяви нови мерки за корона във вторник. Обратът трябва да се види някъде следващата седмица: спад в броя на новите инфекции или поне в процента на положителните тестове

Премиерът Рюте и министър Де Йонге ще се обърнат към пресата във вторник и според запознати, ще предупредят срещу „драконовските мерки“, ако хората не спазват правилата.

 Ако нещата не вървят добре ето какво може да очакваме според експерти, като част от „драконовските мерки”.

Настоящото „частично блокиране“ може да направи път за правила, които ще повлияят на обществения живот още по-силно и в някои отношения дори ще надхвърлят ограниченията от миналата пролет. В противен случай здравеопазванетоможе да се срине.

Например размерите на групите на улицата могат да бъдат допълнително намалени, за да се попречи на хората да се посещават и заразяват помежду си. В момента група може да се състои от четирима души от различни домакинства, това ще бъде ограничено на максимум двама.

Места с много потоци от хора, като зони за отдих, увеселителни паркове и музеи може да се наложи да затворят вратите си. Това се отнася и за сауни и секс клубове. Съветът е също така да пътувате у дома и в чужбина само ако това е спешно необходимо.

Затваряне на магазини не се очаква, с изключение на случаите, когато правилата се прилагат лошо. По време на „първата вълна“ в Холандия, за разлика от много други, магазините останаха отворени както обикновено. Често обаче имаше толкова малко клиентите, че много търговци сами решиха да затворят, като големи вериги за дрехи например

Въвеждането на комендантски час също изглежда липсваше досега в списъка на кабинета, макар и само заради асоциациите му с Втората световна война. И все пак, според епидемиолога Патриша Бруйнинг, със сигурност има аргументи за това, ако е необходимо. „Не можете да налагате сила зад входната врата, но можете да попречите на хората да отидат до такава входна врата след 23:00, зад която се празнува “, смята Бруйнинг.

Основното училище ще остане отворено в началните училища се срещат малко инфекции, mbo и висшето образование ще бъдат само онлайн, но какво ще се случи със средните училища не е много ясно

Домовете  за възрастни хора няма да бъдат напълно блокирани

Всички спортове на закрито ще бъдат прекратени, няма да има изключения за деца, но професионалният футбол може да продължи. В този сценарий е предвидено  затварянето на всички фитнес центрове и басейни.  Това обаче не се отнася за физическо възпитание до 13-годишна възраст. И спортът навън е разрешен, но и тук с не повече от двама души и разбира се на разстояние.

Носенето задължително на маски и на открито също влиза в плановете.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.