Германия и Франция въведоха строги мерки. Затварят кафета, ресторанти, магазини, театри….

Тази вечер Германия и Франция обявиха сериозни мерки за ограничаване на огнището на коронавируса. И в двете страни, най-големите в Европейския съюз по отношение на населението, затварят кафенета и ресторанти. Във Франция това важи и за несъществени магазини, като тези за дрехи, както и салони за красота.

От понеделник кафенета, ресторанти, музеи, кина и театри в цяла Германия ще бъдат затворени за един месец. Спортните дейности също са ограничени; отборният спорт за аматьори е напълно спрян. Публиката вече не е добре дошла на професионални състезания.

Меркел посочи, че напоследък броят на инфекциите отново нараства. В Германия днес са регистрирани 14 964 нови коронални инфекции. Пропорционално на броя на жителите, това все още е малко в сравнение със съседните държави. За сравнение, във Франция броят на новите инфекции днес е 36 437.

Както в Германия, така и във Франция, по принцип се очаква жителите да излизат само когато е необходимо. В Германия максимум хора от две домакинства са допуснати навън, Училищата и грижите за децата ще останат отворени, което се отнася и за Франция. Очаква се френските университети да предоставят онлайн образование.

Германските власти възприемат затварянето на училищата като „последна мярка“. Макрон каза, че затварянето на училищата, както се случи при първото блокиране през пролетта, нанася твърде големи щети на развитието на учениците, особено сред децата в неравностойно положение.

Макрон намекна, че нещата вече са сериозни. Той предупреди, че втората вълна вероятно ще бъде по-тежка от първата. За да се избегне селекция пред вратите на болницата, трябва да се предприемат действия, каза френският президент.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.