Ваксината на Pfizer и BioNTech е ефективна на 90% срещу коронавирус. Холандия е поръчала близо 12 млн. дози

Фармацевтичната компания Pfizer отчита положителни резултати в третата фаза на теста на своята ваксина срещу корона вирус. Според американската компания първите резултати в третата фаза показват, че ваксината е ефективна в повече от 90 процента от случаите. Ваксината се разработва в сътрудничество с немската биотехнологична компания BioNTech.

„Това е чудесен ден за науката и човечеството“, заяви изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла в съобщение за пресата.  Компанията съобщава за 94 инфекции в група от почти 44 000 души в предварителните резултати. Клиничната фаза приключва, когато са преброени 164 инфекции; минимумът, определен от американския здравен орган FDA, за да се каже дали ваксината е ефективна.

Фармацевтичната компания се надява да публикува липсващите резултати от изследвания в рамките на две седмици. След това компанията иска да подаде заявление до FDA за пускане на пазара на ваксината.

Пред агенция Ройтерс учените са предпазливо доволни от новината. Мерилин Аддо, доктор по тропическа медицина в медицинския университет в Хамбург подчертава, че информацията е публикувана само в прессъобщение и не е проверена от независими учени. Инфекциологът Берн Залцбергер от Университетската болница в Регенсбург, Германия, казва, че това е „много добър резултат“, който вероятно ще доведе до бързо одобрение на ваксината. Също така Pfizer не съобщава за значителни странични ефекти.

Pfizer и BioNTech подписаха сделка с правителството на САЩ за 1,95 милиарда долара за доставка на 100 милиона ваксини. Компаниите са сключили и споразумения за доставка с Европа, Обединеното кралство, Канада и Япония. Например Холандия е поръчала 11,7 милиона ваксини за следващата година.

ВАКСИНИРАНЕТО В ХОЛАНДИЯ МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖИ БЛИЗО ГОДИНА. ХОРАТА ЩЕ БЪДАТ ВАКСИНИРАНИ ПО НЯКОЛКО ПЪТИ

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.