Унгария и Полша наложиха вето на бюджета на ЕС и милиардите за мерките срещу коронавируса

Унгария и Полша блокираха днес одобрението на дългосрочния бюджет на ЕС и пакета от 1,8 трилиона евро за мерки срещу коронавирус. С това свое решение те вкараха блока в политическа криза, съобщи АФП.

„Унгария наложи вето върху бюджета“, заяви Золтан Ковач – говорител на премиера Виктор Орбан, аргументирайки се, че пакетът трябва да отразява сделката, сключена през юли.

Будапеща не може да подкрепи плана в сегашния му вид за обвързване на критериите за върховенство на закона с бюджетните решения, категоричен е той.

Лидерите на ЕС смятаха, че са разрешили спора относно седемгодишния бюджет на ЕС и свързания с него план за стимулиране по време на маратонска среща, продължила четири дни и нощи през юли, припомня агенцията.

Разрешени бяха и разногласията с Европейския парламент относно приоритетите на разходите и пакетът беше готов за одобрение.

Но Полша и Унгария остават непримирими противници на идеята да обвържат бъдещото си финансиране с преценката на Брюксел дали техните разходи са в съответствие със законодателството на ЕС.

Миналата седмица министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки заплаши с вето, върху бюджета на ЕС, ако плащането на средства е обвързано с членство, придържащо се към върховенството на закона, припомня БГНЕС.

С блокирането на финансов пакет в разгара на пандемията, Европейският съюз отново се изправя пред сериозна политическа криза. Според дипломати канцлерът Ангела Меркел, председателят на Съвета на ЕС Чарлз Мишел и председателят на комисията на ЕС Урсула фон дер Лайен тепърва ще трябва да обсъдят последващите си действия.

Ако финансовият пакет не може да бъде пуснат в действие, ЕС ще разполага с извънреден бюджет само за идната година. Помощните средства няма да потекат, а те са предназначени за подкрепа на държави като Италия и Испания, които са изправени пред икономическа катастрофа.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.