Връщаме се към частичното блокиране, но маските стават задължителни. Мерките остават до средата на януари. Какво още обяви Рюте

Връщаме се към частичното блокиране, което кабинетът обяви на 13 октомври. Музеите, обществените библиотеки и театрите може да отворят отново, но за момента кетъринг индустрията ще остане затворена. 

Ограниченията ще продължат да се прилагат до средата на януари. Това каза министърът на здравеопазването Де Йонге на пресконференцията, която той проведе заедно с премиера на Холандия, Марк Рюте. Ако данните продължат да падат, първото предпазливо облекчаване може да настъпи в средата на декември, каза Де Йонге. Той не пожела да каже дали това означава, че кетъринг индустрията може да отвори отново следващия месец.

Отпускането е възможно, ако броят на инфекциите падне под 3600 на ден и има не повече от 10 приема на IC на ден. Кабинетът се надява да достигне това ниво до средата на декември. 

 Пресконференцията също потвърди, че извънредно строгите мерки, обявени преди две седмици, изтичат утре вечер в полунощ. „Тези мерки дадоха резултат или по-скоро нашето поведение работи“, каза премиерът Руте. „Това е комплимент за всички нас.“ „Особено в супермаркетите и други магазини, хората могат да спазват правилата по-добре, а също и у дома. Това означава да работите повече от вкъщи и да приемате по-малко хора.”, допълни Рюте.

Задължението за носене на маски влиза в сила в публичните пространства на 1 декември.  Премиерът Руте е доволен, че много холандци в магазините вече носят тази защита. „Преломната точка наистина е достигната“. Скоро кабинетът ще предостави повече информация за носенето на маски за уста.

Освен това, считано от 1 декември всеки, който е бил в контакт със заразено лице, ще бъде тестван, дори без оплаквания. За някои хора домашният карантинен период се съкращава от десет на пет дни. Ако получите информация чрез приложението coronader, че сте били в контакт с някой с корона, можете да се тествате в GGD пет дни след последния контакт с този заразен човек, дори ако нямате оплаквания, свързани с корона. Ако този тест е отрицателен, можете да прекратите домашната си карантина. Според министър Де Йонге същото важи и за хора, на които е казано чрез разследването на източника и контактите от GGD, че са били в контакт с някой, който е имал положителен тест за корона.

В началото на декември кабинетът се надява да успее да изясни по-ясно възможностите около Коледа. 

Де Йонге обсъди и намаляващата готовност на хората да се ваксинират. „Хората са загрижени за скоростта, с която се разработва ваксината, но ако тя не е безопасна и ефективна, тя няма да бъде одобрена“, каза министърът. „Всички процеси, които обикновено се случват последователно, сега протичат паралелно. по-бързо. “ Де Йонге също подчерта, че няма да има задължителна ваксинация. Ваксинациите могат да започнат някъде през първите месеци на 2021 г., смята Де Йонге.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.