Рюте не изключва по-строги мерки за Коледа. Кетъринга остава блокиран, ваксините идват по-късно. Какво още бе обявено на пресконференцията тази вечер

Премиерът на Холандия Марк Рюте обяви на пресконференция тази вечер, че нещата не вървят добре относно броя на инфекции. „Това е трудна година за много хора. Година на загуба и траур“, каза премиерът  в началото на пресконференцията. Броят на смъртните случаи от корона се доближава до 10 000. „Днешната реалност е, че сме на кръстопът. Или заедно ще гарантираме чрез поведението си цифрите да намаляват. Или числата ще продължават да се увеличават и не изключвам да се върнем при вас преди Коледа с по-строги мерки. “ , каза премиера. Рюте допълни, че много добре разбира, че след тази трудна година хората намират Коледа за изключително важна, но тя ще трябва да се празнува трезво.”

На този етап остава правилото, че едно семейство може да приеме максимум трима гости на ден.Дали са необходими допълнителни мерки преди Коледа ще бъде обявено на 22 декември.

Премиерът Рюте нямаше много перспективи в краткосрочен план за хотелиерството. Първо трябва да се намали броят на хората в интензивни отделения. „Тогава нещо може да се направи отново, например с ресторантите. Кафетата наистина са нещо различно, защото там сте малко по-близо един до друг, особено когато сте допили питие.“, коментира Рюте

Министър Де Йонге оповести, че ваксината от Pfizer / BioNTech вероятно ще бъде доставена малко по-късно и че ще има и много по-малко. Министърът предположи, че фармацевтичната компания може да достави един милион дози до края на декември. Но сега се очаква да достигне половин милион, който ще бъде доставен в началото на януари. Допълнителни 1,7 милиона дози ще последват през първото тримесечие на 2021 година.

Работниците в  медицинските грижи са първите, които получават повикване за ваксинация. Тази група ще бъде ваксинирана на около 30 места за инжектиране, които GGD ще създаде в цялата страна. Служителите от старчески домове са последвани от служители свързани с грижи за инвалиди. В същото време министерството иска да започне ваксиниране на обитатели на старчески домове и институции за хора с интелектуални затруднения възможно най-скоро. Предлага им се ваксината Moderna. Според последните доклади Холандия ще получи 390 000 дози от ваксината Moderna през първото тримесечие.Тя е по-лесна за съхранение и може да бъде извършвано ваксиниране и в старческите домове.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.