Британският мутант на вируса се разпространява и в Холандия. На Острова засякоха още един нов опасен щам

Изглежда разпространението на британския вариант на корона вируса  не е спряно в Холандия. Досега новият вариант е установен при двама холандци, но RIVM подозира, че новия щам се е разпространил в страната. „Няколко сигнала показват това“, казва Шантал Реускен, главен вирусолог в RIVM . Ще бъде въпрос на дни, преди новият вариант да се появи в проби, извършени в тестове за корона в различни региони, казва тя.

За момента британският вариант не изглежда по-вреден, но по-заразен. „Натрупват се доказателства, че този вариант заразява хората по-лесно. Очаква се този вариант, точно както в Обединеното кралство, в крайна сметка да се превърне в доминиращ щам в Холандия“, казва Реускен.

Установен е в Амстердам при двама пациенти, но липсващата връзка с Обединеното кралство и фактът, че има около десет дни между инфекциите на двамата души, подсилват идеята на Reusken, че вариантът на вируса сега е широко разпространен. „Амстердам е гъсто населен регион, това е лош знак, че ще се появи там.“

Втори нов щам на коронавируса е бил засечен във Великобритания, който е бил донесен от Южна Африка. Тепърва обаче той се изследва, за да се съберат повече данни.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.