Искат разследване за полицейско насилие срещу протестиращи против коронамерките в Хага

Amnesty International иска разследване на насилието, което полицията е използвала вчера срещу протестиращи. „Изображенията сочат към непропорционално полицейско насилие“, заяви правозащитната организация, която призовава кмета на Хага и прокуратурата да започнат разследване. Те включват изображения на полицейско куче, което ухапва демонстрант, мъж, ударен с палка по главата и репортер и оператор от Харт ван Недерланд , пръскани с водно оръдие.

„Полицейското насилие е подчинено на строги условия и винаги се проверява от полицията и евентуално от омбудсмана, прокуратурата и съдията“, отговаря общината в Хага. Прокуратурата в Хага обяви, че Amnesty International е свободна да подаде доклад, след което прокуратурата ще направи оценка на случая. Тази сутрин в полицията бяха получени четиринадесет жалби за вчерашното поведение.

Общинският съвет на Хага също иска разяснения относно действията на полицията в неделя.

Много съветници от различни партии  се съмняват дали това е било пропорционално, отчасти защото са били използвани кучета. „Това не бяха образи, които ме правят щастлив като съветник в Хага“, казва председателят на партията Ариен Каптеййнс от GroenLinks. „Защо кметът избра да не се еескалира напрежението, а да се намеси с тежка ръка?“, коментират други. 

Припомняме, че вчера в Хага по време на демонстрацията на Маливелд, полицията арестува 29 души. Имаше и редица пострадали. Над 2000 души се събраха на Malieveld, за да протестират срещу мерките относно коронавируса. Около 15/30 полицията призова протестиращите да си тръгнат, защото са много повече от 200-те разрешени демонстранти. Хората отказаха и тогава бяха използвани водни оръдия, както и конна полиция. Спрени бяха и влаковете към централна гара, за да не се присъединят и още хора. Час по-рано полицията реши да затвори пътищата около Маливелд , но все пак протестиращите успяха да влязат в тревните площи.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.