Днес рекордна избирателна активност в Холандия за последните 30 години. Голяма победа за D66, но партията на Рюте отново празнува.

Избирателната активност на парламентарните избори в Холандия е около 82,6 процента до 21:00 часа, съобщава Ipsos. На парламентарните избори през 2017 г. избирателната активност в крайна сметка беше 81,9%.  Днес активностя е най-високата от изборите през 1986 г., когато е била 85,8 процента.

Според актуализирана изходна анкета на изследователска агенция Ipsos, поръчана от NOS, VVD на Марк Рюте остава най-голямата партия с 36 места, 3 повече от предишните парламентарни избори, но с 6 по-малко от това което сочеха проучванията през декември 2020 година. 

D66 е втората партия в анкетата с 27 места, спечелвайки осем места. Това е най-добрият изборен резултат за партията от 1994 г, когато D66 взе 24 места.

PVV, досега най-голямата опозиционна партия, получава 17 места според изходната анкета, загуба от 3 в сравнение с преди четири години. CDA би трябвало да понесе значителна загуба и остават с 14 места (-5). „Форум за демокрация“ печели шест места и стига до 8.

Паневропейската партия Volt ще дебютира с 3 места в Камарата на представителите. Консервативният JA21 също е нов за Камарата, с 3 места

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.