Няма логика, но може би има нещо друго? В България през април отварят почти всичко и мерките срещу COVID 19 намаляват значително

България въведе така наречен мек локдаун на 27-ми ноември 2020 година, когато имаше по около 3500 случая на ден и в болниците бяха настанени около 4000 човека. Тогава затвориха до края на декември заведенията, моловете, фитнесите и още куп други неща. В началото на март отново се освободиха част от мерките и ресторантите се напълниха. Епидемията обаче се разбошува и случаите достигнаха до над 5000 на ден. На 18-ти март отново бе обявен 10-дневен локдаун, но числата се повишаваха и на 30-ти март се стигна до рекорда от 5176 заразени на ден. Сега министърът на здравеопазването обяви нова заповед, според която по график до края на април се отваря почти всичко дори и дискотеките. Човек ще си каже, че епидемията е на последни издихания и си заминава от България. Да, ама не, както казваше Петко Бочаров. Към момента цифрите показват, че има по над 3500 положителни теста дневно, а в болниците са настанени 10129 души, в интензивните отделения 777. Смъртните случай не падат под 100. Това е същото или дори по-лошо от ноември, когато последва затваряне. Може би решението сега е във ваксинациите, както казваха управляващите , че с този щит от около 350 хил /ваксинирани или преболедували/ може да се отвори всичко. Което е пълна безсмислица. За „щит” може да се говори, ако преболедувалите и ваксинираните бяха поне 4 милиона. А ваксинацията едва-едва пълзи. Да не говорим, че „перфектната ѝ организация” се оказа перфектна каша. За пореден път бе доказано, че обичайният ред в България е хаосът. Тоест ако се доверим на цифрите, статистиката и практиката в други държави – отваряне през април е нелогично или поне не в този мащаб. Само преди дни Германия обяви България за изключително рискова. Тогава остава въпроса – Защо го правят? Отговорите може да са в изминалите избори и предстоящо ново управление , на което се залага „бомба”, дано не е това или в теорията на конспирацията, че вирус няма и всичко може да работи. Може да има и друг отговор – толкова си могат! „До месец и половина се очаква да бъде постигнат пълен контрол над епидемията”, заяви в началото на март министърът на здравеопазването. Дано да е прав, макар че изявлението му звучи прекалено оптимистично, и на практика има само около 10 дни да изпълни обещанието си.

Противоепидемичните мерки в страната от 12 до 30 април – нова заповед на министър Ангелов

Със заповедта се възобновява присъственият учебен процес за:

– учениците от 1-ви до 4-ти клас и задължителните групи за предучилищно образование;

– учениците, които се обучават в специалните училища за ученици със сензорни увреждания;

– учениците от 5-ти до 12-ти клас, обучавани в слети паралелки и в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището;

– учениците от 5-ти до 12-ти клас, при спазване на следния график: от 12.04.2021 г. до 23.04.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 7, 8 и 10 клас; от 26.04.2021 г. до 29.04.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 5, 9 и 12 клас.

Допуска се провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда, за деца до 4-ти клас.

Във висшите училища се допуска провеждането на: практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти; семестриални изпити с практическа част, които не могат да бъдат проведени в електронна среда; държавни изпити и защити на дипломни работи.

От 12 април се допускат посещенията в заведенията за хранене и развлечения при използване на не повече от 50% от капацитета им, ограничено работно време между 6.00 и 23.00 часа.

От 12 април се допуска провеждането на културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м., носене на защитни маски за лице и използване само на седящи места (за концерти, фестивали, театри, циркови представления и други сценични прояви). 

От 29 април посещенията в дискотеки, бар-клубове, пиано барове, бар-вариете и нощни барове се допускат при използване на не повече от 50% от капацитета им.

От 16 април  са разрешени посещенията в игралните зали и казина при използване на не повече от 50% от капацитета им.

От 16 април отпадат и ограниченията за работа на обектите, разположени в търговските центрове.

Със същата заповед здравният министър нарежда физическите и юридическите лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, и чиято дейност не е преустановена с тази заповед, да създадат организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв. м. 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.