Много хора продължават да имат проблеми с вкус и мирис, след COVID 19

След като се възстановиха от covid-19, способността на хиляди хора да разпознават миризмите и вкусовете изглежда напълно или частично изчезна. При повечето хора вкусът и мирисът се връщат до четири седмици, но има такива, които вече година нямат подобни сетива.

„Научих се да се справям с този проблем, но разбира се не е това, което искам. Ям, защото трябва, но вече нямам вкус на нищо. Когато ям парче хляб, усещам мека топка тесто в устата си. „, споделя мъж изкарал ковид преди близо година.

Около 60 процента от хората с положителен тест за корона ще трябва да се справят с миризма или вкусови разстройства за кратък или по-дълъг период от време. Повечето от тях се възстановяват в рамките на няколко седмици, но при около 10 процента са необходими месеци или дори миризмата и вкусът изобщо не се връщат, поне в рамките на година.

Каква е причината

Така нареченият обонятелен епител е разположен в горната част на носа. В тази тъкан има ароматни влакна, малки остриета, които реагират на миризми. Понякога ги сравняват с оркестър. Този „оркестър“ изпраща сигнали към мозъка и по този начин разпознаваме миризмите. Вирусът повлиява на  ароматните влакна и вече те не работят правилно. Мозъкът вече не е в състояние да разпознава определени миризми. Това също влияе върху възприемането на вкуса.

Според специалисти има начини да се стимулира възприемането на вкусовете и миризмите отново, например с тренировка за миризма. Хората трябва да миришат  бутилки с разпознаваеми аромати всеки ден, така  „библиотеката с миризми“ в мозъка се стимулира отново. Много бивши пациенти с корона започнаха да  използват този метод през последните месеци. Два пъти на ден може да помиришете различни буркани, съдържащи аромати като евкалипт, карамфил и лимон, като максималният резултат се постига след шест до осем месеца.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.