Марк Рюте обяви срок и план от шест стъпки за постепенно отваряне в Холандия и връщане към нормалния живот

Служебното правителството на Холандия в лицето на Марк Рюте и здравния министър Де Йонге представи стъпка по стъпка план, който очертава как може да се приложи облекчаването на коронарните мерки и връщането към нормален живот. Планът изрично гласи, че нищо не е конкретизирано; всичко зависи от ситуацията по време на всяка стъпка, тоест ще се разглежда ситуацията в болниците, новите вирусни мутации и броя на ваксинациите. В него се посочва например, че най-високото ниво на риск (много сериозно) се отнася за повече от 250 положителни теста на 100 000 жители на регион на седмица или 27 болнични приема на 1 милион жители на регион седмично. Отпадането на ограничения във всяка стъпка ще бъдат обявявани седмица по-рано с оглед ситуацията.

За пет месеца  обществото постепенно ще се отваря все повече и повече, като в средата на август има надежда да се върне към нормалния живот.

Първа стъпка 28-ми април

Планът за облекчаване започва на 28 април. Тогава полицейският час ще бъде премахнат и вече двама души могат да ви идват на гости. Външните тераси на кафета могат да се отворят отново и във висшето образование може отново да се дават уроци. Също така в търговията на дребно ще последват облекчения.

Втора стъпка 11-ти май

Вторият момент за вземане на решение е 3 май. Зелена светлина за спортистите и културния сектор ще бъдат възможни  от 11 май в това число най-вероятно и фитнесите:

Трета стъпка 26-ти май

Следващата планирана дата за вземане на решения е 18 май. Ако всичко върви добре, ще се увеличи броят на хората които имат право да се събират навън в парка (публични пространства), така и вътре за сватби и тържества, например. Отварят се ресторантите.  Може да се увеличи и броят на  домашните посещения от 26 май:

Четвърта стъпка 16-ти юни

Повече ще бъде възможно в хотелиерството, както и за спортисти на закрито и на открито

Пета стъпка 7-ми юли

Последното предвидено време за вземане на решение е 29 юни. Дори и тогава, ако ситуацията позволява, ще бъде възможно много повече: например, от 7 юли можете отново да приемете 8 души у дома и разрешените размери на групи навън ще се увеличат още повече. Отваряне на много културни институции.

Шеста стъпка –Връщане към нормалния живот

Последната посочена стъпка е стъпка 6: върнете се към нормалното. Това е в плана през първата половина на август, но предвид всички резерви, направени от Рюте и Де Йонге на пресконференцията, е силно несигурно дали това наистина ще бъде постигнато. Това зависи изцяло от развитието на пандемията и ваксинацията.

В поетапния план няма нищо за пътуването. Решенията за това ще се вземат отделно, както и за маските за уста и дистанцията в средното образование.

82% ваксинирани до началото на юли

Планът включва и очаквания кога и кои групи ще бъдат ваксинирани през следващите месеци. Целта е  до началото на юли всички възрастни, които искат това да са получили поне една инжекция. Очаква се това да възлезе на около 82 процента от всички жители на възраст над 18 години.

  • В началото на април: всички служители на домове за възрастни хора и директни медицински грижи и лични лекари са напълно ваксинирани. И повечето жители на старчески домове и хора с интелектуални затруднения в институцията.
  • В началото на май: възрастните хора на 70 и повече години ще са направили първата инжекция.
  • Втора половина на май: първа инжекция за всички хора с висок медицински риск и за всички над 60 години.
  • Средата на юни: първа инжекция за всички хора с медицински показания и за всички над 50-годишна възраст.
  • Втора половина на юни: всички на възраст над 40 години са направили първата ваксинация.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.