До дни Нидерландия може да попадне в червения списък за влизане в България

България затваря границите си за жителите на държави, попаднали в „червената зона“ по заболеваемост от Ковид-19. Причината поредната вълна на пандемията обхваща все повече части на Стария континент. Българите, които искат да се върнат в родината си, трябва да представят отрицателен PCR тест или да направят такъв след като пристигнат от страна в „червената зона“.

Заради попадането на Кипър, Великобритания и Испания в червената зона по заболеваемост от Ковид-19 – България затвари границите си за техни граждани. Забраната обаче не важи за българите там и те ще могат да се приберат с негативен ПСР или да бъдат поставени под 10-дневна карантина, която може да отпадне при отрицателен PCR, направен и у нас и изпратен до съответното РЗИ по имейл. 

За тези, които не са български граждани има пълна забрана, хора от тези страни изброени не могат да влизат по никакъв начин и повод, а българските граждани и техните членове на семейства могат да дойдат в страната с отрицателна PCR проба“, каза държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

Ковид сертефикатът няма да е валиден за страните от „червените зони“. 

Следващите държави, които се очаква да влязат в „червената зона“ заради висока заболеваемост, са Гърция, Португалия и Нидерландия, това намекна д-р Ангел Кунчев.. 

От днес 22.07 Холандия е до голяма степен тъмночервена на картата на Европейския здравен институт ECDC. Провинциите Утрехт, Северна и Южна Холандия, Гелдерланд, Северен Брабант и Оверейсел преминават от червено в тъмно червено. Гронинген запазва тъмночервения цвят. Останалите провинции остават червени. Още преди седмица Германия и Белгия определиха Холандия, като рискова.

Европейските държави могат да коригират правилата за туристите, наред с други неща, въз основа на цветовите кодове. Когато миналата седмица Холандия до голяма степен се зачерви, ограниченията за пътуване на други страни не бяха твърде строги. Преди четири седмици Холандия отново стана жълто и зелено, но това се промени, когато броят на положителните тестове за корона нарасна експлозивно за кратко време.

Европейската здравна организация подновява картата всяка седмица, като разглежда броя на положителните тестове. Районът ще бъде кодиран в червено, ако има 200 до 499 инфекции на 100 000 жители през последните 14 дни или ако повече от 4 процента от тестовете са положителни и има 75 до 499 инфекции на 100 000 жители през последните 14 дни.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.