От днес Нидерландия е в червения списък за България. Нови правила за влизане в страната

От днес в България влизат в сила нови гранични ограничения за пристигащи от редица държави. В червения списък са включени нови четири страни – Нидерландия, Малта, Андора и Грузия. Това означава, че не се допускат пристигащи от тези държави чужденци, а само българи, постоянно пребиваващи в България и членове на техните семейства. Впоследствие обаче министерството на здравеопазването направи изключение за Нидерландия, поради което тя в момента е в червената зона, но въпреки това ще се допускат идващи оттам чужди граждани.

Министерството на здравеопазването ще разреши туристите от Кралство Нидерландия да влизат на територията на страната с PCR тест. За чартърите в понеделник, 26.07.2021 туристите от тази страна ще могат да влизат и с антигенен тест, обяви в края на миналата седмица ведомството. Причината за изключението явно са много планирани полети – в момента от Нидерландия се изпълняват около 10 чартърни полета седмично. Това съобщение на министерството все още не е оформено като заповед, поради което е възможно да се стигне до объркване сред пътуващите какво точно се иска от тях.

Вече втора седмица в червената зона са и Великобритания, Испания, Кипър, Кувейт.

Влизането в червената зона означава, че България не допуска посещения от тези страни, освен ако не става дума за български граждани и лица със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване у нас и членове на техните семейства. В тези случаи няма значение дали човек е ваксиниран – задължително се представя отрицателен PCR за влизане в страната. Съществува възможност тестът да се замени с 10-дневна карантина и тя да се отмени, ако в рамките на 24 часа от прибирането се представи отрицателен PCR тест. Хората в тази хипотеза трябва да обърнат внимание, че за идващи от червена зона не важи възможността за антигенен тест. Тестовете в Нидерландия са безплатни и излизат в рамките на 24 до 36 часа със сертификат за пътуване. В България са платени – от 80 до 100 лева.

От понеделник в оранжевата зона влиза една нова държава – Монако. За оранжева зона важи обичайният режим – влизането става с представяне на COVID сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест, но на 5% от пристигащите се правят допълнителни бързи тестове на границата.

Специален режим като с Нидерландия имаме и с Русия, Португалия и Пакистан. Пристигащите от тези страни влизат с отрицателен PCR тест, дори да са ваксинирани. С румънците продължаваме да допускаме свободно преминаване през границите

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.