Ще има ли задължителна ваксинация в Европа и как реагира Нидерландия!?

Във все повече европейски държави за имунизираните срещу коронавируса вече има много повече свободи, отколкото за останалите. Но решението в полза на ваксината остава лично – властите не могат да го наложат.

Франция: Макрон призова съгражданите си да се ваксинират

В телевизионно обръщение, събрало повече зрители от финала на Европейското първенство по футбол, френският президент Еманюел Макрон се постара да даде импулс за ваксинационната кампания в страната. Мерките, предложени от него, се отнасят най-вече за медицинските служители: ако работещите в болници и в домове за възрастни хора не се ваксинират до септември, рискуват да изгубят работата си. С призива си за задължителна ваксинация френските власти реагират на разпространението на особено заразната Делта мутация. А и 39 процента от жителите на страната все още не са имунизирани напълно.

Същевременно правителството прие закон за въвеждането на здравен паспорт, чрез който се разчита да се повиши готовността на населението за имунизация. От днес посещението на културни институции и на места за прекарване на свободното време е възможно само за напълно имунизираните, прекаралите заболяването и тези, които разполагат с негативен тест. От началото на август паспортът става задължителен и за посещенията на ресторанти и барове.

По уикенда десетки хиляди французи излязоха на протест срещу последните правителствени мерки, насочени срещу коронавируса. Кабинетът смята тези мерки за неизбежни в контекста на настъпващата четвърта вълна на заболяването – в неделя властите съобщиха за 12 500 нови инфекции, или двойно повече, отколкото предишната седмица.

Дания (50,6% напълно ваксинирани)

Дания вече въведе корона паспорт на 6 април тази година . Според скандинавския кореспондент Дирк Еверс не е имало осезаема съпротива срещу него. „Дания е малка, добре организирана държава, която непрекъснато се реформира, така че бързо се приемат нови идеи.“

Освен това въвеждането на паспорта е свързано с мащабна политика на тестване, казва Евърс. „Можете да се тествате навсякъде безплатно. Системата работи толкова добре и не е критикувана благодарение на честите и безплатни тестове.“

Белгия (54,1% напълно ваксинирани)

В Белгия от 13 август т. Нар. Covid Safe Ticket (CST) е задължителен за всеки, който иска да посети голямо събитие с повече от 1500 души, от 1 септември това важи и за събития на закрито.

Според кореспондента Сандър Ван Хорн не е имало много дискусии за CST. „Белгийското правителство възприема добре обмислен подход и внимателно разглежда какво се случва в други страни.“ По този начин те искат да предотвратят фалшифицирането на QR кодове, както се случи в Холандия с Тестване за достъп

Италия (48,4% напълно ваксинирани)

В Италия от 6 август ще се иска цифров „Зелен пропуск“ за посещения в кетъринг, събития и спортни центрове. Билетът за вход се изисква само когато влезете вътре, а не за тераса например. Освен това доказателството е необходимо и в музеи, кина и басейни. Това предизвика и много протести, но пък и много хора се записаха за ваксинация.

Германия: задължителна ваксинация няма да има

Наскоро след съобщенията за задължителни ваксинации в други страни, германските власти дадоха ясно да се разбере, че са на точно противоположната позиция и не възнамеряват да принуждават сънародниците си да се имунизират против волята си. На 14-и юли канцлерката Ангела Меркел заяви необичайно твърдо: „Не смятаме да вървим по пътя на Франция. Вече сме казвали, че задължителна ваксинация няма да има“.

Но – дори и при най-силно желание на властите провеждането на всеобща задължителна ваксинация в Германия е нереално. Правото на физическа неприкосновеност на гражданите е записано в конституцията. Изключения не е да няма – когато децата тръгват на детска градина или на училище, трябва да са имунизирани срещу дребна шарка. Служителите на обществените и медицинските заведения, както и възпитателите и учителите, също трябва да са ваксинирани. Изискване да се ваксинират срещу дребна шарка има и спрямо бежанците и кандидатите за убежище, които трябва да се погрижат за това не по-късно от месец след заселването си в общежитие.

Великобритания: карантинните ограничения отпаднаха

Представянето на отбора на Англия на Европейското първенство по футбол въодушеви стотици хиляди фенове. Но зрителските тълпи на стадион „Уембли“ без маски и без спазване на дистанция предизвикаха критики по цял свят. В самата Великобритания 85 процента от новите случаи на коронавирус се дължат на изключително заразната Делта мутация.

инистър-председателят Борис Джонсън призова сънародниците си да бъдат внимателни. Преди няколко седмици правителството въведе задължителна ваксинация за работещите в домовете за възрастни хора. Това изискване важи и за фризьорите и другите служители в сферата на услугите, както и за доброволците в обществения сектор. Същевременно под натиска на общественото мнение британският премиер едно след друго отмени карантинните ограничения – те отпаднаха окончателно на 19-и юли, който за британците стана „Ден на свободата“. Новите зарази обаче никак не са малко – по над 50 000 на ден.

Гърция: броят на заразите расте

Гръцкият премиер също се опитва да овладее пандемията в страната чрез твърди изказвания и решения. „Не смятаме отново да затваряме държавата заради отношението към ваксинациите“, заяви Кириакос Мицотакис. В най-скоро време на гърците ще им бъде разрешено да пребивават на закрито в ресторантите и културните институции само ако са ваксинирани. Медицинските служители и работещите в домове за възрастни също ще трябва да се имунизират задължително, в противен случай ще бъдат уволнени.

Гърците не се възмущават прекомерно от изискванията на властите. Това вероятно е свързано с обстоятелството, че повечето ги смятат наистина за необходими: покрай значителното смекчаване на ограниченията, въведени по-рано в рамките на борбата с пандемията, броят на новозаразените в страната в последните две седмици рязко нарасна. Последните предположения са, че нов локдаун може да бъде въведен още от четвъртък, 22-и юли.

Чехия: задължителната ваксинация е въпрос на време?

В Чехия в момента за децата до 9-годишна възраст важи задължителна ваксинация срещу девет инфекциозни заболявания, сред които дифтерит, тетанус, коклюш, хепатит Б, дребна шарка, рубеола и паротит. Имунизациите са задължителни за приемането на децата в детска градина или училище. Родителите, които не са ваксинирали децата си, са заплашени от глоби.

Обществени дебати по въпроса в страната няма. Което вероятно е свързано и с това, че твърдата линия на чешкото правителство бе подкрепена през пролетта от Европейския съд по правата на човека. В решението на съда се казва, че чешката политика в сферата на здравеопазването „във всеки смисъл“ отговаря на интересите на децата.

Имайки предвид позицията на властите, може да се предположи, че и ваксинацията срещу коронавирус ще стане част от програмата за задължителни имунизации. По данни на Института „Роберт Кох“, напълно ваксинираните срещу коронавируса чехи са 36 процента – относително нисък показател в сравнение с другите държави от ЕС.

В Холандия няма да има задължителна ваксинация, заяви министърът на здравеопазването Юго де Йонге.

 Според министъра такова решение не отговаря на Холандия и перспективите за добър холандски процент на ваксинация са благоприятни. Де Йонге не иска да прави сравнение с Франция, където през последните дни имаше масови протести срещу коронен паспорт; протестиращите виждат това като прикрито задължение за ваксинация. На този етап не се предвиждат и прикрити стимули  и разделение на ваксинирани и неваксинирани.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.