Частично блокиране. Кафета и ресторанти затварят отново. Маските вече са задължителни. Още от мерките в Холандия

Отиваме на частично заключване“, заяви премиерът на Холандия, Марк  Рюте. „Това боли, но това е единственият начин.“ Мерките влизат в сила утре/ 14.10.2020/ в 22:00 часа и ще се прилагат до 27.10.2020.

Кетъринг компании като кафенета и ресторанти ще затворят. Вземането на храна е възможно, но тя трябва да бъде консумирана у дома. Хотелите също остават отворени и могат да сервират храна на гостите.

 Магазините ще затварят най-късно в 20:00 часа/хранителните магазини могат да работят и до по-късно./ Алкохолът може да се купува в магазините до 20:00. Не е разрешено носенето или консумацията на алкохол или леки наркотици на обществени места между 20:00 и 07:00.

Можете да приемате максимум трима души на ден в дома си.

Кабинетът подготвя задължение за носене на маски на публични вътрешни пространства/магазини и др/. Това важи и за училищата. Докато това все още не е законово уредено, се прилагат спешни съвети.

Аматьори на възраст над 18 години вече нямат право да спортуват в отбор. Разрешено е и бягане с четирима души. Следователно децата могат да продължат да спортуват в групи.

В публичното вътрешно пространство, като в театрите и магазините, могат да бъдат заедно максимум 30 души. Тъй като кабинетът не иска да влезе в конституционното право на хората да изповядват религията си, това ограничение не се отнася за църкви, джамии и синагоги. 

Най-много четирима души от различни домакинства могат да бъдат заедно навън. 

Ще бъдат забранени събития, като панаири и фестивали на открито.

В библиотеки и музеи посещенията трябва да се извършват въз основа на резервация. Кината и театрите остават отворени при спазване на необходимите мерки.

Кабинетът няма да забрани на хората да излизат на почивка, но ще продължи да препоръчва да не се пътува до оранжеви зони.

Очаквайте подробности за мерките въведени в Холандия и още допълнения

Ако утре вечер след 22:00 часа стане „бъркотия“ в определени супермаркети, тези супермаркети могат да бъдат затворени, каза Рюте, като визира, че на много места не се спазват мерките или има агресивни клиенти.

Препоръчва се пътуване с обществен транспорт само ако е строго необходимо.

  • Например за хора с основна професия, като учители, които трябва да ходят на работа.
  • Или да посетите тежко болни членове на семейството.

Според Рюте „Ако частичното блокиране сега има недостатъчен ефект, пълното блокиране е неизбежно“ Секторите, които са силно засегнати от мерките, могат да продължат да разчитат на подкрепата на правителството. Според Рюте сегашните пакети за поддръжка са достатъчни за това.

През изминалия ден са докладвани 7393 нови инфекции. Това е с 549 повече от вчера. Миналата сряда бяха докладвани по-малко от 5000 положителни теста. Броят на потвърдените инфекции се е увеличил с 60 процента миналата седмица. За RIVM са докладвани 43 904 нови положителни теста. Седмица по-рано имаше 27 468. Повечето от съобщените инфекции са открити в Амстердам, а именно 737. Много положителни тестове са преброени и в Ротердам и Хага, съответно 426 и 352. 13,8% от всички тестове са положителни. В момента в болницата има 1410 пациенти с корона, 277 от тях в отделението за интензивно лечение, съобщава Националният координационен център за разпределение на пациентите (LCPS). Вчера в болницата имаше 1298 пациенти с covid, което е увеличение от 112 пациенти.

Един коментар

  • Айсел маринова

    Казват че има много заразени от вируса. А няма ли оздравели ? Аз изобщо не вярвам и всичко това е пълен абсурд… и смятам че е политика

    Харесвам

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.