От днес 25,09 нови правила в Холандия. Само с QR код влизате в ресторант или кино

От днес правилото за един и половина метър се премахва и съветите за домашна работа също ще отпаднат. От друга страна, QR код е необходим за повечето кетъринг и събития.

Всички на възраст над 13 години трябва да покажат корона карта във всички заведения за хранене, с изключение на ресторантите за вкъщи. Миналата седмица Камарата определи, че такъв QR код не е необходим за тераси. Посетителите на тераси трябва да покажат своя код, ако искат да отидат до тоалетната вътре.

Пропускът трябва да се показва и на събития, фестивали, концерти и професионални спортни състезания. Това важи и за кина и театри.

Кодът е доказателство, че хората са били ваксинирани, наскоро са дали отрицателен тест или са се възстановили от Covid-19. Хората без корона пропуск могат сами да се тестват безплатно за QR код, с който да получат достъп. Общините са получили допълнителни пари от правителството за това.

Собствениците на кетъринг и организаторите на събития и спортни и културни дейности трябва да проверят пропуска за корона заедно с доказателството за самоличност. За това е достъпно приложението за скенер CoronaCheck.

Максималният брой посетители и задължителното време за затваряне ще бъдат премахнати за събития на открито и за събития на закрито с фиксирана седалка.

На закрити събития без фиксирана седалка, като например концерт, могат да влязат максимум 75 процента от редовните посетители. Има задължително време за затваряне в 24:00.

Многодневните събития също са разрешени отново, при условие че посетителите показват своя пропуск за корона на всеки 24 часа. Кетъринг индустрията може да започне да работи отново с максимален капацитет и задължението за седалки също изтича. Периодът на затваряне между 00:00 и 06:00 ще остане.Дискотеките и клубовете също могат да се отварят отново, но най -много до 24:00 часа.  В средните училища, MBO и във висшето образование маските за лице вече не са задължителни, когато се движите в сградата. В началните училища задължението за карантина за цели класове също изтича, когато един ученик даде положителен тест за коронавирус.  Съветите за работа от дома също отпадат. Новият лозунг ще бъде: „Работете от вкъщи, когато е възможно, на работа, когато е необходимо“. До днес максимата бе: „Работете у дома, освен ако няма друга възможност“. Все още не е ясно колко дълго ще се използват кода за корона. Кабинетът може да вземе ново решение около 1 ноември.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.