Обсаден от протестиращи, Рюте обяви ново затваряне и мерки в Нидерландия

Протестиращи обсадиха сградата на Министерството на правосъдието и сигурността в Хага, където протече пресконференцията на Марк Рюте относно новите мерки в борбата с коронавируса. Арестувани са няколко души, които запалиха фойерверки и аткуваха полицаии. Протестиращите също се опитват да издигнат барикада с велосипеди и пътни знаци. Според репортери на мястото са се събрали около 300 души.  Кметът на Хага Ван Занен иска демонстрантите да напуснат. От полицията съобщават, че МЕ се насочва за възстановяване на обществения ред. Това включва използването на водно оръдие.

От утре влиза нов набор от мерки, които ще продължат поне до 5-ти декември. Над 16 000 нови положителни теста бяха съобщени на RIVM както днес, така и вчера, най-високият брой от началото на пандемията. Припомняме, че официално бе съобщено, и че 44% от приетите в болница са ваксинирани.

 Рюте и министър Де Йонге заявиха, че мерките имат за цел да намалят броя на взаимодействията между хората. Броят на контактните моменти трябва да бъде ограничен, особено вечер, заявиха те. „Имаме досадно послание. Неизбежно е да се върнем към мерките, които знаем от по-ранни фази и които засягат всички, независимо дали сте ваксинирани или не“, каза премиерът Рюте.

Коригирано работно време

Несъществени магазини и услуги (включително фризьори) трябва да затворят до 18:00 часа. Кетърингът и основните магазини като супермаркети затварят в 20:00 часа. В кетъринг индустрията зеленият сартификат остава задължителен и гостите трябва да седят.

Събитията могат да продължат, но само до 18 часа.  Няма предсрочно затваряне на театри, кина и концертни зали (с места). Разрешени са всички спортове, но без публика.

Кабинетът спешно съветва отново да се работи от вкъщи колкото е възможно повече – „освен ако наистина няма друг вариант“. Училищата остават отворени. В MBO и висшето образование се прилага максимален размер на групата от 75 души на стая. Изключение се прави за междинните и заключителните изпити.

Където не се изисква сертификат, хората трябва да спазват разстояние от един и половина метра. На тези места също има задължение за носене на маски. Може да се приемат не повече от четирима гости.  Всеки, който живее в къщата със заразен човек, трябва да бъде отново под карантина. Това правило важи и за хора, които са били ваксинирани.

Служебният кабинет също така иска предприемачите да могат да избират достъп до работа с отрицателен тест за корона или достъп само за ваксинирани хора и хора, които са се възстановили от корона. Възможността за избор между тази 2G и 3G система може да влезе в сила само след одобрение от Парламента.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.