В Холандия работим повече часове, но едва ли по-ефективно

За да расте холандската икономика през последните десет години, средният работник трябваше да работи повече часове. Това обаче не означава , че са работили много по-ефективно през тези часове, сочат данни на Централното статистическо бюро. Докато броят на отработените часове се е увеличил с 5,3% между 2008 и 2018 г., производителността на труда изостава значително с увеличение от 3,9%.

Производителността на труда е приходите за отработен час, с които икономистите посочват колко ефективно хората си вършат работата.  Производителността на труда е свързана с организацията на производството, предприемаческите качества и въвеждането на иновации, уменията на работниците и тяхната степен на образование и компетентност.

Според CBS фактът, че тази цифра изостава, се дължи отчасти на факта, че са се присъединили повече самостоятелно заети хора. Самонаетите хора инвестират по-малко в оборудване, Между 1998 и 2008 г. приходите за отработен час се увеличават с не по-малко от 20 процента. Между 2008 и 2018 г. от този ефект не е останало много.

В допълнение, особено хората на възраст над 55 години са работили повече часове през последните десет години, докато делът на работещите хора между 25 и 45 години всъщност е намалял. Обикновено се приема, че производителността на възрастните работници се увеличава по-малко от тази на младите хора.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.