Холандците харчат близо 70 млн евро за фойерверки. Как да им забраниш да ги ползват? Какви ограничения се предвиждат тази година

Неспирно зарево от фойерверки осветява холандските градове и села в навечерието на всяка Нова година. Светлинното шоу, което си спретват сами жителите продължава с часове от късният следобяд на 31-ви декември до почти изгрева на 1-ви януари. Пукотът е велик, навсякъде мирише на барут, а светлините в небето над улици, площади, жилищни блокове, села и курорти са зашеметяващи!

Преди година магазините за фойерверки бяха продали „барут” за общо 70 милиона евро. Е, тези пари са си излезли и влезли в Холандия. Да, ама не съвсем. Фойерверките и тук са китайско производство. Средно една покупка е за по 70 евро. А си представете колко  холандци са се запасили тогава с „боеприпаси” за Новогодишната нощ. И как са подпомогнали не само идването на Новата година, но  и великата китайска икономика?

Фойерверките наистина са впечатляващи в Нидерландия, но създават и редица не малко проблеми. Десетки запалени автомобили в Новогодишната нощ са само най-видимото от щетите. В тази връзка упорито се иска ограничаване на тези фойерверки. Правителството това лято въведе забрана , но не пълна, а само за най-тежките и силни фойерверки/бретонки/.

Алтернативата на общините- зони без фойерверки

Поне тринадесет големи общини в Холандия експериментират в предстоящата новогодишна нощ с доброволни зони без фойерверки.  Общините предоставят маркери, но не прилагат самата забрана. Това започна от Хага миналата година, където беше направен тест, при който жителите сами декларират улица или площад без фойерверки и следят това.

Тогава бяха регистрирани осемнадесет места от местни жители и там имаше по-малко неприятности причинени от фойерверки,

Четирите големи града и общини като Алмере, Делфт и Хилверсум участват в експеримента. Жителите могат да поискат зона, свободна от фойерверки от своята община. От миналия петък в Амстердам има 83 регистрации. В Хага вече има повече от двадесет.

Няма национална забрана

Много общини биха предпочели национална забрана за фойерверки на потребителите, но правителството не иска да въведе такава забрана . Ето защо все повече общини въвеждат свои собствени мерки за ограничаване на стрелбата с фойерверки.

От 2019/2020 г. изстрелването на фойерверки в Амстердам е разрешено само в специални зони. В очакване на това през следващата Нова година броят на зоните без фойерверки ще бъде разширен, се казва в писмо на кмета Халсема до Общинския съвет.

Миналия месец Ротердам реши допълнително да ограничи фойерверките от новата 2019/2020 г., като определи 35 зони за тях. Според правителството, национална забрана не е осъществима.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.