По-висок пътен данък през 2020 в Нидерландия. За старите дизели също плащате повече

През 2020 година ще плащате с 15 процента повече данък върху моторните превозни средства, ако шофирате по-стара дизелова кола. Правителството иска да направи използването на замърсяващи автомобили по-малко привлекателно. Това са дизели, които отделят повече от 5 милиграма прахови частици на километър, или дизели, които нямат филтър. Това обикновено са дизели произведени преди десет години или повече. Средно, ако карате такава кола ще ви струва 225 евро допълнително годишно.

Според Централното статистическо бюро, ще бъдат събрани 147 милиона евро повече пътни такси през 2020 година, отколкото през 2019 г. Това увеличение се дължи на факта, че има повече автомобили, ставките за пътния данък се повишават и въвеждането на надбавката за твърди частици за дизеловите автомобили.

Допълнителните евро отиват отчасти за правителството, а отчасти за провинциите. Всички ще плащат повече пътен данък на правителството през следващата година в резултат на корекция на инфлацията. Точно колко трябва да платите зависи от тегловия клас на колата и от горивото, с което се движи автомобила.

По-голямата част от нидерландските провинции ще увеличат данъка през тази година. Тази сума е в допълнение към правителствения налог, който важи за собствениците на автомобили в цяла Холандия.

Провинциите са свободни да определят размера на доплащането и това варира много. Например в Северна Холандия, най-евтината провинция, плащате средно само 68 процента. Докато в Южна плащате средно около 92 процента. Следователно за бензинов автомобил с тегло 1200 килограма вие плащате 139 евро на тримесечие в Северна Холандия, докато плащате 156 евро на тримесечие за същия автомобил в Южна. Промените в ставките все още не са окончателни, тепърва трябва да бъдат одобрени от Сената. Приходите за правителството и провинциите също могат да се променят.

Акцизът на горивата върви малко нагоре. За бензин ще плащате 1,26 цента за литър повече. За дизел 0,799 цента, а за пропан-бутан 0,29 цента.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.