В България павилионите на Lafka затвориха

Една от най-големите търговски вериги в страната – Lafka, затвори само няколко дни, след като влязоха в сила промените в Закона за хазарта, с които само държавата притежава правото да организира лотарийни игри. До края на тази седмица беше и срокът за изтеглянето на талоните от обектите.

Официална информация за закриването на „лафките“ все още няма, но тя бе потвърдена от източници за няколко медии. В сайта на компанията също няма подобно съобщение. Проверка на Economic.bg не можа да открие работещ днес обект на веригата.

От сайта става ясно, че компанията има над 1059 обекта в страната като повечето от тях са на франчайз – над 824.

Проверка в Търговския регистър показва, че действителен собственик на „Лафка Маркет“ е Волфганг Рекендорфер, който пребивава в Австрия. Акциите на веригата са разделени между две дружества – „Благоевград-БТ“ и FMCG Холдинг ГмбХ. В регистрите няма искане за откриване на процедура по несъстоятелност на „Лафка маркет“. От регистъра става още ясно, че тя има заем към „Първа инвестиционна банка“ от 2014 г. 

Представители на компании за производство на цигари, захарни изделия, алкохол, медии и др. отбелязаха пред капитал, че не са били предупредени за затварянето на веригата. Това би им помогнало да намалят постепенно доставките и да настояват по-бързо да им бъдат върнати парите за стоката. Няма яснота какви количества продукти в момента са затворени в Lafkа, пишат от изданието.

По тяхна информация до седмици веригата ще бъде купена от Българския спортен тотализатор или „Български пощи“.

Тъй като през миналата година държавата реши да включи в разпространението на вестници държавната „Български пощи“, а лотария да бъде организирана само от държавния Български спортен тотализатор, доставчиците на Lafka смятат, че до седмици тя ще бъде изкупена за нула лева от спортния тотализатор или „Български пощи“. Подобно развитие може да е в продължение на решението на правителството от октомври 2019 г. държавната компания „Български пощи“ да разпространява и продава печатни издания, в това число вестници и списания.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.