Добра новина:Има отдавна разработени лекарства, които могат да се използват срещу коронавируса.

Всички чакат ново лекарство за коронавирус. Но съществуващите ресурси също могат да бъдат полезни.

Например университетските болници в Утрехт и Наймеген тестват ефекта на ваксината срещу туберкулоза върху техния медицински персонал. „За щастие имаме шкаф, пълен с лекарства за инфекциозни заболявания“, казва микробиологът Розане Херцбергер. Тези лекарства също са евтини, защото често вече няма патент.

Едно от тези средства е хлорохин, лекарство срещу малария, което се предлага на пазара от 30-те години на миналия век. Средство, което се използва при различни състояния. Използва се например при ревматизъм.

„Това е много старо лекарство, което може значително да намали количеството на вирусни частици, правейки хората по-малко заразни. Намерени са добри резултати с корона“, казва Херцбергер.

Академичните болници в Утрехт и Неймеген използват ваксина срещу туберкулоза за медицинския си персонал .  Болниците се надяват, че следователно здравните работници, които се заразят с корона, ще прекарат по-леко заболяването.

Те се надяват също, че подобно на ХИВ, коктейл от съществуваща среда може да се превърне в оптимално лекарство. „Хлорохинът действа по различни начини. Той заглушава имунния отговор и променя киселинността, така че частиците на вируса да са по-малко способни да се свързват.“

Един вид чудо-лек, но не безобиден. „Страничните ефекти могат да бъдат тежки, когато се използват едновременно с други лекарства при уязвими пациенти“, казва микробиологът.

Освен това, обяснява тя, „на Земята има много заболявания, които никога не са получавали ваксина като ХИВ. Така че има шанс откриването на ваксината да се провали напълно. Тогава е важно да можем да използваме съществуващите лекарства.“

След като Китай обяви обнадеждаващи резултати с препарата „Фавипиравир“ в борбата срещу коронавируса, прожекторите се насочиха и към него. Какво знаем за това лекарство до този момент?

„Фавипиравир” е разработен от японската корпорация „Fujifilm” като противогрипно средство. През февруари започнаха клинични тестове в китайските градове Ухан и Шендженза за ефективността му срещу коронавирусната инфекция (COVID-19), а на 17 март Пекин оповести положителните резултати.

Широкоспектърният му фармакологичен профил се простира и до ентеровирусите, както е и частично ефективен за бяс (остра заразна болест, която я има при бозайниците и човека), за което е бил употребяван експериментално на хора, които са заразени с този вирус.

Известността му обаче е още от 2014 г., когато е изпробван за лечение на ебола. Предварителните резултати показали намаляване на смъртността на пациенти, които имат от ниски до умерени количества на еболавируса в кръвта. Той обаче не е бил ефективен срещу пациети, които имат високи количества концентрация на този тип вирус, чиято смъртност е една от най-високите от повечето заболявания.
Преди това медикаментът е показал антивирусно противодействие срещу сезонния грип, западнонилската и жълтата треска, както и флавивируси, аренавируси, алфавируси.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.