Белгия изпревари Холандия по смъртност на глава от населението. Удължиха мерките в борбата с вируса

1422 нови хора са тествали положително за новия коронавирус (Covid-19), потвърди FPS Public Health по време на пресконференция в петък. 865 от новозаразените живеят във Фландрия, 374 – във Валония, а 167 – в Брюксел.  Общият брой на случаите в Белгия от началото на пандемията е 16 770.

Общият брой на хората, приети в болница заради коронавируса в момента, е 5552. „Това е увеличение от 578 пациенти за един ден“, казва професор Стивън Ван Гухт. От тези пациенти 1 205 са в интензивното отделение. 377  са изписани от болницата през последните 24 часа. За последните 24-часа има 132 нови смъртни случая.

Общият брой на смъртните случаи в Белгия от началото на пандемията е 1 143. Така страната с население около 11 милиона изпревари Холандия и се изкачи на трето място в света по смъртност на глава от населението след Италия и Испания.

В световен мащаб само девет държави са регистрирали повече смъртни случаи, отколкото Белгия в абсолютни цифри. С общо 14 681 смъртни случаи от коронавирус към днешна дата 04.04.2020 Италия е най-силно засегната от вируса. Следват Испания (11 198 ) и САЩ (7159). Другите са  Франция /6520/, Китай, Иран, Обединеното кралство /3611/, Холандия /1487/ и Германия/1275/. Важно е да се вземе предвид и времето на избухването на епидемията в някои страни.

Група експерти от високо ниво ще започнат да подготвят постепенно излизане от блокирането на Белгия, което бе наложено, за да ограничи по-нататъшното разпространение на новия коронавирус (Covid-19), съобщи премиерът Софи Уилмес в четвъртък. Преди това обаче Белгия  удължи срока си за блокиране до 19 април, като най-вероятно след това ще бъде удължен до 3-ти май. Ситуацията ще се следи постоянно.

-Всеки човек трябва да остане вкъщи, с изключение на „основните движения“, като отиване до и от работа, , пазаруване на хранителни стоки или отиване на лекар. Разходките до плажове и паркове също са ограничени. Белгия затвори границите си на 20-ти март за маловажни пътувания до и извън страната. По границите бе въведен контрол. Забраняват се и туристическите посещения на Белгия. Мярката засяга дори тези, които живеят извън страната, но имат вила на нейна територия. Те също няма да могат да влизат в Белгия.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.