Според изследване на Sanquin – около половин милион в Холандия са преминали вече през вируса и имат антитела.

Около три процента от холандците или близо 500 000 са направили антитела срещу коронавируса. Яп ван Дисел, ръководител на контрола на инфекциозните болести в RIVM, , сподели това.

Ван Дисел се основава на изследванията на Санкин. Тази организация проучва дали антитела срещу коронавируса присъстват в плазмата, която доброволците даряват от 1 април. Санкин заключава, че приблизително 3 процента от изследваните до момента плазмени донори имат антитела срещу SARS-CoV-2, както официално се нарича коронавирусът.

 „За съжаление, три процента не са много“, казва Марион Коопманс, ръководител на вирусологичния отдел „Еразъм МС“. „Въпреки това, това е начало.“, допълва още Коолманс. Според нея това означава също, че смъртността,не може да намалее. Досега се предполага, че 1 до 2 процента от хората, които преминават през инфекцията, умират от Covid-19. „. За Холандия тя е около 0,8% , ако вземем в предвид тези 3% от изследването или около 500 000 души, които вече по един или друг начин са изкарали вируса.

 „Значи трябва да влезем много внимателно в следващата фаза“, казва Коопманс. „По-голямата част от населението все още не е имала инфекция и затова все още е уязвима.“

Трябва да е ясно: все още няма място за групов имунитет. Ван Дисел по-рано посочи, че тази защита възниква, когато 50 до 60 процента от населението получи вируса. Днес той отново подчерта, че груповият имунитет не е самоцел, а страничен продукт от факта, че вирусът вече е тук. Настоящата политика има за цел поддържане на здравеопазването, защита на уязвимите групи.

Между другото, хората, които са произвели антитела, не са задължително защитени срещу коронавирус. В крайна сметка, не всички антитела са еднакво ефективни .  През следващите седмици и месеци можем редовно да очакваме нови впечатления за развитието на имунитет срещу коронавируса. В момента в Холандия има поне четири проучвания, които трябва да дадат представа за това, изследванията на Sanquin са едно от тях. На база това изследване може да се заключи, че за близо два месеца само 3% от хората са преминали през вируса. При същите темпове за достигане на прага от 50% за групов имунитет трябват още близо три години.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.