Просрочените плащания за наем, застраховки, ток и вода ще се съобщават в общините, за да проследят хората с дългове

 Общините, здравните застрахователи, наемодателите, доставчиците на ток, газ и вода ще си сътрудничат повече, за да проследят хората с дългове.  Всички те  трябва първо да изпратят напомняне на не плащащите. Ако клиентите не отговорят и закъснеят с 30 до 100 дни за плащане, компанията ще се свърже с общината. След това общината предлага схема за помощ. Хората могат сами да решат дали искат да използват помощта. В момента 15% от домакинствата в Холандия имат проблеми с дългове.

Участват всички над 350 общини в Холандия. Идеята е, че подходът ще доведе до по-малко хора с проблемни дългове, тъй като евентуална помощ ще се предлага по-бързо. „Това, което сега виждаме, е, че хората искат помощ средно след пет години проблеми с плащането. Тогава те имат средно 14 кредитори и 40 000 евро дългове. Трябва да предотвратим това“, казва Марко Флорайн, председател на NVVK, асоциация за консултиране на дългове.

Съществува и друг проблем – хората с неформални дългове – заеми към близки роднини или приятели, които не са на хартия, но трябва да бъдат изплатени. Те са изложени на допълнителни проблеми поради коронарната криза, предупреждават хуманитарните организации. Виждат се все повече хора, които не отговарят на условията за всякакъв вид помощ, защото не могат да докажат, че дълговете им наистина съществуват.

МЕСЕЧНИТЕ ВНОСКИ ЗА ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ В ХОЛАНДИЯ СЕ ПОВИШАВАТ

RABOBANK ОЧАКВА БРОЯТ НА КЛИЕНТИТЕ, КОИТО НЕ МОГАТ ДА ИЗПЛАТЯТ ЗАЕМА СИ ДА СЕ УВЕЛИЧИ ЗНАЧИТЕЛНО ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ ШЕСТ МЕСЕЦА

ХОЛАНДЦИТЕ СПЕСТЯВАТ МАСОВО. МНОГО ХОРА СЕ ПРИТЕСНЯВАТ ЗА РАБОТАТА СИ И ХАРЧАТ ПО-МАЛКО

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.